Hoe vind ik zo snel mogelijk geschikte kandidaten voor een vacature? Dat is de vraag waar recruitment in essentie om draait. Recruitment is momenteel een kandidatenmarkt: de vraag naar gekwalificeerde professionals is in veel sectoren groter dan het aanbod. Gelet op trends zoals vergrijzing en ontgroening zal de schaarste aan goed opgeleid personeel eerder toenemen dan afnemen.
Wist je dat jij met het gebruik van ‘slimme’ recruitmentsoftware jouw opdrachtgevers sneller aan geschikte medewerkers kunt helpen? Maak kennis met vier manieren waarmee je met recruitmentsoftware snel de juiste kandidaat bij een vacature kunt vinden of een passende vacature bij een nog werkzoekende kandidaat.
1. Bouw een databank met doelgerichte profieldata
De ruggengraat van een ATS is de databank met profielen van kandidaten. Een goede ATS helpt je met het doelgericht samenstellen van die profielen. Wat moet je altijd weten van elke kandidaat en welke data zijn meer branche- en functiespecifiek, dus variabel? Gegevens zoals opleidingsniveau, studierichting en werkervaring zul je van elke kandidaat willen hebben. Evenals een antwoord op de vraag of de kandidaat wel of geen rijbewijs heeft. Informatie over specifieke branche-ervaring of bepaalde diploma’s zoals BHV of VCA is natuurlijk ook handig om te weten, maar lang niet bij elke vacature nodig.
Kortom, welke informatie uit de cv’s van kandidaten moet standaard in de database van jouw ATS? Dat zijn in ieder geval de data die je nodig hebt om geschikte kandidaten bij een vacature te vinden. Neem een ATS-leverancier in de arm die jou helpt om slimme kandidaatprofielen samen te stellen.
Op zoek naar recruitmentsoftware? Wij geven je 11 tips voor functionaliteiten die onmisbaar zijn in jouw ATS.
2. Zorg voor een ATS met een slimme zoekfunctie
Jouw investering in een databank verdient zich dubbel en dwars terug wanneer je die in jouw ATS combineert met een slimme zoekfunctie. Zorg dat je per vacature in je databank effectief en efficiënt naar kandidaten kunt zoeken. Maak onderscheid tussen vereiste, optionele en niet van toepassing zijnde zoekcriteria. Laat een zoekfunctie programmeren waarin die criteria al voorgesorteerd staan in lijsten met optionele zoektermen. Op die manier kun je je zoekopdracht snel én volledig afbakenen.
Een goede zoekfunctie biedt de mogelijkheid om zelf zoektermen bij één of meer zoekcriteria in te voeren. Ook is het handig wanneer je in jouw ATS veel gebruikte combinaties van zoekcriteria als standaard zoekfilter kunt opslaan. Zo’n zoekfilter kun je dan bij vergelijkbare zoekopdrachten opnieuw gebruiken. Dit bespaart tijd, omdat je de zoekcriteria dan niet bij elke nieuwe zoekopdracht opnieuw hoeft te selecteren.
Een ATS met slimme zoekfunctie helpt jou om geschikte kandidaten te vinden in jouw eigen database. Hiermee bespaar je op onnodige advertentiekosten en versterk je de relatie met jouw bestaande kandidaten, want die willen ook bij nieuwe vacatures graag (h)erkend worden!
3. Kies een ATS met Boolean Search
Boolean Search is een techniek waarmee je zoekmachines zoals Google helpt om de resultaten van jouw zoekopdracht beter af te bakenen. Wil je met een ATS snel en doelgericht kandidaten kunnen vinden, dan is het belangrijk dat de zoekfuncties in de recruitmentsoftware zijn uitgerust met deze technologie. Dat geldt zowel voor de zoekfuncties waarmee je binnen jouw ATS naar kandidaten zoekt, als met de zoekfuncties waarmee je dat extern op internet doet.
Het basisprincipe van Boolean Search is eenvoudig: je combineert jouw zoektermen met zogenoemde ‘operators’. Dat zijn codes zoals AND, OR of NOT waarmee je zoektermen met elkaar kunt combineren. Zoek je bijvoorbeeld op consultant AND IT, dan krijg je alleen consultants in de IT-sector als zoekresultaat. Kies je consultant OR IT als zoekopdracht, dan zitten niet alleen IT-consultants in jouw zoekresultaten, maar ook consultants uit andere sectoren of IT-ers met andere functies dan consultant. Een adequate toepassing van Boolean Search is belangrijk om jouw zoekgebied goed af te bakenen, zodat je bruikbare zoekresultaten krijgt. Raadpleeg voor meer informatie onze speciale blog over Boolean Search.
4. Gebruik jouw ATS om kandidaten en vacatures te vergelijken
Vergelijken ligt direct in het verlengde van zoeken. Want wanneer je meer geschikte kandidaten bij een vacature vindt, is het zaak om uit dat zoekresultaat de meest geschikte kandidaten te filteren. Je wil dus weten wat de rangorde is van de kandidaten per vacature. Wil je met drie kandidaten in gesprek? Dan selecteer je de top drie van de zoekresultaten en nodig je die uit om te solliciteren.
Een functionele ATS kan per vacature geschikte kandidaten vinden en die onderling vergelijken, maar ook per kandidaat geschikte vacatures vinden en vergelijken. Dit kan met zo’n ATS zowel binnen het eigen kandidaten- en vacaturebestand als extern op social media zoals LinkedIn.
Is het aantal geschikte kandidaten of vacatures groot en zijn de verschillen in geschiktheid maar klein? Verklein dan je zoekgebied door één of meer optionele (niet vereiste) zoekcriteria toe te voegen. Je legt hiermee de lat wat hoger. Kun je maar enkele kandidaten of vacatures vinden, zodat jij en je opdrachtgever of kandidaat nauwelijks iets te kiezen hebben? Vergroot dan je zoekgebied door optionele zoekcriteria weg te laten. De vijver waarin je vist wordt dan ook groter.
Wil je weten welke 11 functionaliteiten nog meer niet mogen ontbreken in jouw ATS? Download de whitepaper!