Wij ontwikkelen continu nieuwe features in MSF.
Hier vind je alle 2022 features inclusief uitleg en video's
Bekijk alle feature video's >
Niets meer missen?
Meld je aan voor de Feature Update Mailings >
De uitgebreide werkinstructie van deze feature kun je hier downloaden.
Werknemers hebben vanaf 2 augustus 2022 recht op een UWV-uitkering gedurende 9 weken voor het ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind. In MSF was het al mogelijk om in de loonberekening een automatische inhouding ouderschapsverlof op het brutoloon te berekenen als gevolg van het percentage ouderschapsverlof dat in het arbeidsprofiel van het contract is ingesteld. Dat is/was altijd onbetaald. Nu kan daarnaast ook het betaald ouderschapsverlof bij vaste verloning worden ondersteund.
Via de Persoonlijke contacten van de resource kan nu een periode van betaald ouderschapsverlof worden ingesteld. De ingevoerde periode leidt tot een automatische uitkering in de loonberekening die afhankelijk is en blijft van de automatische inhouding ouderschapsverlof als gevolg van het percentage ouderschapsverlof dat in het arbeidsprofiel van het contract is ingesteld.
In het document Werkinstructie Betaald ouderschapsverlof (meegeleverd met de hotfix) wordt zowel het gebruik als de benodigde inrichting van deze functionaliteit beschreven onder het kopje 'Scenario C) Vast loon automatisch'.
Per 1 augustus treedt de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in werking, zonder overgangsrecht. De wet heeft tot doel de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en gelijktijdig te zorgen voor aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt. Middels dit bouwpunt wordt er in de MSF software de eerste voorzieningen getroffen m.b.t. het vastleggen en informeren rondom ‘de voorspelbaarheid van het werk’:
- Voorspelbaar werkpatroon: in de aanbieding arbeidsomvang en contractvoorwaarden is een indicatie ‘Voorspelbaar werkpatroon’ toegevoegd, waarmee aangegeven kan worden of de werknemer over een (grotendeels) voorspelbaar werkpatroon beschikt, bijvoorbeeld in een ploegenrooster, arbeidsprofiel of werkschema. Deze indicatie kan worden opgenomen in documentrapporten van contract en projectresource t.b.v. de informatieplicht, en in de planning zal deze indicatie gebruikt worden voor logica rondom annuleren binnen afzegtermijn i.c.m. een onvoorspelbaar werkpatroon (voor verdere informatie, zie de releasenotes van bouwpunt C12387).
De tijdgefaseerde indicatie wordt via de dagelijkse bijwerkprocessen ook bijgewerkt naar het contract, zodat er op contracten met (on)voorspelbaar werkpatroon gefilterd kan worden. Daarnaast is het mogelijk om in de contractwizard in de aanvullende gegevens het veld 'Voorspelbaar werkpatroon' toe te voegen, welke vervolgens met de begindatum van het contract in de voorwaarden van het nieuwe contract wordt overgenomen. Bij het accepteren van de aanbieding zal de waarde van de aanbieding ook overgenomen worden naar de voorwaarden van het bijgewerkte contract.
De initiële waarde van de indicatie 'Voorspelbaar arbeidspatroon' = Nee, gezien deze niet door het systeem bepaald kan worden. Middels conversierapport 11076405 is het mogelijk om de indicatie aan te passen o.b.v. gewenste filtering op gegevens van contract, contractvoorwaarden en resource. Bijvoorbeeld door bij alle contractvoorwaarden met Oproepovereenkomst = Nee, de indicatie 'Voorspelbaar arbeidspatroon' op Ja te zetten.
- Referentietijden: bij het begin van de arbeidsrelatie moeten schriftelijk referentiedagen en -uren (dit zijn tijdvakken waarin op verzoek van de werkgever kan worden gewerkt) worden vastgelegd. Deze referentietijden worden in MSF individueel per resource vastgelegd, en de referentietijden zijn benaderbaar vanuit de resource en het contract met lintknop 'Referentietijden'. De referentietijden kunnen in de tijd met een (optionele) bedrijfseenheid worden vastgelegd. In de regels kunnen de referentietijden met weektype Alle of Even/Oneven per dag worden vastgelegd. Ook is er een kopieerfunctie beschikbaar. De referentietijden kunnen vervolgens schriftelijk worden opgenomen in documenten van resource, contract of projectresource om te voldoen aan de informatieplicht.
Met later bouwpunt C12438 in een volgende versie zullen de referentietijden ook in de planning getoond worden, zodat een planner een werknemer zo veel als mogelijk volgens de referentietijden kan inplannen. Een werknemer heeft namelijk het recht om een werkopdracht te weigeren als deze buiten de de referentietijden valt (zonder nadelige gevolgen). Maar een werknemer mag wel zo'n werkopdracht wel aanvaarden, indien gewenst.
De ABU en NBBU hebben met de vakbonden afgesproken dat voor uitzendkrachten per 1 augustus 2022 een aanvullende WW- en WGA-verzekering gaat worden afgesloten bij Stichting PAWW. Ze hebben ook aangegeven dat er een compensatie door de werkgever moet plaatsvinden. Daarom zijn nu 2 nieuwe looncomponenten beschikbaar, namelijk PRE_PAWW_WN voor de inhouding werknemerspremie en COMP_PAWW voor de compensatie door de werkgever. De premie van beide componenten bedraagt 0,2% en zal automatisch worden aangepast nadat SPAWW een wijziging publiceert.
Deze componenten worden tevens verzameld in de beide premieloonstaatrapporten.
Deze componenten moeten nog wel naar wens worden ingericht met een grondslaggroep, boekingsgroepen e.d. en moeten ook nog naar wens worden toegevoegd aan de looncomponentenset.
Er is hiervoor een Werkinstructie document beschikbaar en o.a. meegeleverd in de Documentatie map van de hotfix.
Voor documenten met uitgebreide accordering en accordering met certificaat is het mogelijk gemaakt om een gegenereerd document automatisch aan te bieden ter ondertekening. Hiertoe zijn op het documentsjabloon de volgende instellingen toegevoegd: - Booleanveld 'Direct aanbieden ter ondertekening', welke aangezet kan worden om voor het betreffende sjabloon een document direct na genereren aan te bieden ter ondertekening. - Veld 'Medewerker t.b.v. ondertekening', waar een tekenbevoegde medewerker kan worden ingesteld, wiens gegevens worden opgenomen in de handtekening in het document. - Optieveld 'Aanbieden ter ondertekening aan' met opties Resource of Contact, om aan te sturen of het document aan de resource of contact moet worden aangeboden (op o.a. projectresource zijn beide mogelijk).
Bij de uitgebreide ondertekening van documenten via de mobiele telefoon zijn een aantal verbeteringen aangebracht: - met iOS worden documenten bij het bekijken ervan voortaan in een nieuwe browsertab geopend (of bij gebruik van de Mysolution Portal App, in het inApp preview venster). Op Android was dit al in versie 19.01 het geval. - met iOS werd bij het tonen van documenten alleen de eerste pagina getoond. Dit is opgelost, door deze documenten voortaan te downloaden (of afhankelijk van de configuratie in een nieuwe browsertab te tonen), waarna de gebruiker deze kan openen via de op de mobiel geïnstalleerde software. - als na het bekijken van documenten in een nieuwe browsertab werd terug genavigeerd naar de portal, zorgde het besturingssysteem soms automatisch voor een refresh van de portal, waardoor de portal niet meer wist welk document de gebruiker aan het goedkeuren was. Dit had als gevolg dat het helemaal niet lukte om het document goed te keuren. Dit is opgelost, zodat dit gedrag van het besturingssysteem geen probleem meer vormt voor de portal.
Het is nu mogelijk om de jaaropgave te vertalen, zodat deze afhankelijk van de ingestelde taal op de resourcekaart in de gewenste taal wordt opgesteld en verzonden. Dit was al mogelijk voor de loonstrook. Alle labels en captions die specifiek voor de jaaropgave zijn, zijn nu in de Vertalingen terug te vinden aan de hand van de 'SAL_ANNUALSTATEMENT' context. Ook te bereiken via de nieuwe 'Vertalingen' lintknop van de 'Jaaropgave-instellingen' kaart.
Verder zijn nu ook nieuwe (vertaalbare) XML toewijzingsvelden beschikbaar voor het tonen van het resourcenummer en diverse aanhefopties.
In de berekening van de transitievergoeding voor een contract zonder vast loon maar met een vaste arbeidsomvang werd het maandloon per definitie gebaseerd op die vaste omvang (i.c.m. met het uurloon). Maar voor gevallen waarin significant meer uren zijn gewerkt dan de afgesproken omvang leidde dit tot een te laag maandloon en dus te lage transitievergoeding.
Daarom is het nu ook mogelijk om het maandloon te laten baseren op de gemiddelde omvang (in uren per maand) over de (maximaal) afgelopen 12 maanden. Die rekenmethode werd al toegepast voor contracten zonder vaste omvang, maar is nu dus ook optioneel beschikbaar voor contracten met vaste omvang (zonder vast loon).
Op de aanroeppagina van het 'Bereken transitievergoeding' rapport is daarvoor nu een nieuwe 'Gebruik gemiddeld gewerkte omvang' knop beschikbaar. De vastgelegde omvang wordt erboven ook getoond. Op de afdruk van het rapport zijn de gegevens van de referteperiode nog wat verduidelijkt.
De automatische berekening van transitievergoeding (d.m.v. een taakwachtrijpost) zal blijven uitgaan van de vaste arbeidsomvang.
Van deze feature volgt binnenkort een video + werkinstructie document
Middels dit bouwpunt is een verbeterde weergave van overzichten voor kleinere devices (mobile) op de portal doorgevoerd:
Tot op heden kon de marktplaats op de resourceportal geopend worden, door vanuit de agenda door te klikken naar een overzicht met de beschikbare taken in de marktplaats. Via dit bouwpunt zijn de marktplaatstaken direct in de agenda van de resource verwerkt, zodat het laagdrempeliger is om aan te melden en een directe koppeling met de beschikbaarheid is:
De instelling 'RedirectToUrlAfter' van controllers ResourceRegistration en CompanyContact werken nu ook in combinatie met een externe url. RedirectToUrlAfter is een bestaande controllerinstelling en kan overruled worden door een 'returnurl' querystring parameter mee te geven aan de portal url naar de inschrijfpagina. Tot nu toe moest dit een relatieve url zijn naar een pagina binnen de portal.
Vanaf deze release werkt de url ook als deze met 'http(s)' begint, zodat er een externe website geopend kan worden. Bijvoorbeeld om terug te keren naar de website vanwaar de inschrijfpagina geopend werkt. In het geval de portal inschrijfpagina in een iframe getoond wordt, dan wordt die redirect in dit geval uitgevoerd in het top browser window.
Deze keer in de uitzending worden de volgende features toegelicht:
Tijdens het boeken van urenstaten vanuit de taakwachtrij via codeunit 11076201 'Post Hours via Job Queue' worden goedgekeurde declaraties automatisch meegeboekt. Het is nu ook mogelijk gemaakt om declaraties vanuit de taakwachtrij door te boeken, los van de urenstaat. Hiervoor is een nieuwe codeunit voor de taakwachtrij aangemaakt: 11096175 'MYS Post Declarations via JQ Codeunit'. Daarmee kunnen goedgekeurde declaraties al automatisch verwerkt worden voordat de urenstaten worden geboekt. Declaraties die vanwege een fout niet geboekt kunnen worden, kunnen vanuit het declaratieoverzicht handmatig worden verwerkt. Hierbij is het mogelijk om te filteren op 'Foutmelding aanwezig' = Ja. De betreffende fout wordt weergegeven in de nieuwe kolom 'Foutmelding'. Na het oplossen van de fout en bij opnieuw succesvol verwerken wordt deze foutmelding weer verwijderd.
Middels dit bouwpunt wordt het mogelijk gemaakt om documenten eenzijdig namens medewerker goed te keuren i.p.v. ondertekenen. Het gaat hierbij om wijzigbare documenten (als .docx-bestand), welke na wijzigen door de medewerker goedgekeurd kan worden. Naast het vinkje ‘Goedgekeurd’ in de documentregel is ook een lintknopje 'Goedkeuren' toegevoegd op de documentpagina's. Na het goedkeuren wordt vervolgens het document omgezet naar .pdf-bestand en verplaatst naar de read-only map, en is de documentregel niet meer wijzigbaar. Let op: voor alle documenten die aangeboden worden ter ondertekening zal dezelfde werkwijze gehanteerd worden, namelijk bij omzetting naar .pdf wordt het bestand verplaatst naar de read-only map. Dit is vanwege autorisatiedoeleinden, namelijk gebruikers die een document mogen wijzigen hebben daarmee toegang tot de map met alle wijzigbare documenten. Daarom is het van belang om hier alleen documenten te bewaren welke ook daadwerkelijk nog gewijzigd gaan worden.
Bij gebruik van de functie ‘Uit dienst melden’ in het lint van de resource wordt voortaan ook gecontroleerd of de resource in de planning voorkomt. Als dat het geval is, wordt gevraagd of ook de einddatum planning moet worden aangepast naar de opgegeven datum uit dienst. Bij het invullen van de einddatum planning worden voortaan alle geplande diensten verwijderd die na deze einddatum liggen, ook als op de betreffende status verwijderen niet is toegestaan. Daarnaast wordt wel eerst een melding gegeven als de resource een oproepovereenkomst heeft en vanwege de einddatum planning er diensten geannuleerd worden die binnen de afzegtermijn liggen.
Bij contracten die niet via de wizard zijn aangemaakt (zoals handmatig of door kopiëren), wordt pas bij het activeren van het contract (door statusomzetting naar status waarop 'Activeer' van toepassing is) gecontroleerd of de betreffende contractfase is toegestaan. Hierdoor kan een probleem ontstaan als een document wordt ondertekend vóór het activeren van het contract, als bij activeren blijkt dat betreffende contractfase niet is toegestaan. Daarom is hierbij op de contractstatus de instelling 'Controleer contractfase' toegevoegd. Zodoende kan op een eerdere contractstatus, bijvoorbeeld een status waarop het contractdocument gegenereerd wordt, gecontroleerd worden of betreffende contractfase is toegestaan. Dit is een aanvullende instelling t.o.v. activeren, dus bij het activeren zal de fasecontrole nog steeds uitgevoerd worden.
De feitenblokken ‘Maak interactie aan’ en ‘Maak document aan’, waar via drag-and-drop bestanden naartoe gesleept kunnen worden, zijn ook toegevoegd aan het overzicht en de kaart van gebouwen en fietsen. Daarbij zijn interacties ook beschikbaar gemaakt voor gebouwen.
Middels dit bouwpunt is een uitbreiding gedaan op de berekeningsmethodes van de urencalculator, waardoor beter aangestuurd kan worden hoe nachtdiensten verwerkt moeten worden. Hiertoe zijn de volgende aanpassingen gedaan: - In de ureninstellingen wordt het vinkje ‘Diensten tellen per dag’ vervangen door een optieveld ‘Methode verwerking diensten’, zodat o.a. aangestuurd kan worden hoe nachtdiensten verwerkt moeten worden, met als opties: a. Per dag: uren splitsen per dag, huidige methode Diensten tellen per dag b. Op begindag: uren verwerken op de dag waarop de dienst begint (nieuwe optie) c. Op einddag: uren verwerken op de dag waarop de dienst eindigt (nieuwe optie) d. Reguliere diensten: huidige methode o.b.v. ureninstellingen Minimale lengte reguliere dienst en Periode voor berekenen van overuren - Daarnaast is de ‘Methode verwerking diensten’ ook toegevoegd op niveau van urencalculator (en urencalculator per project), zodat afgeweken kan worden van de ingestelde methode in de ureninstellingen gezien de gewenste methode per klant / cao kan verschillen. Als de ‘Methode verwerking diensten’ op de urencalculator (per project) op <leeg> staat ingesteld, wordt de methode uit de ureninstellingen toegepast. - De portalgebruiker zal een nachtdienst altijd registreren op de dag waarop deze begint, ongeacht volgens welke methode de diensten vervolgens verwerkt worden. Hierbij is op de portal niet meer nodig om voor een nachtdienst 2 aparte diensten (per dag) te schrijven, zoals voorheen het geval was bij methode ‘Diensten tellen per dag’. Een nachtdienst op de portal wordt visueel benadrukt met een icoon van een maan. De urencalculator splitst de nachtdienst vervolgens uit naar uren op de juiste dag, conform ingestelde methode. - In geval van nachtdiensten welke over 2 urenstaten heen valt (zoals de zondagnacht i.c.m. een weekurenstaat), wordt in geval van Nachtdienst verwerken op = Einddag de initiële dienst op de zondag in urenstaat 1 geregistreerd maar wordt de urenregel aangemaakt op de maandag in urenstaat 2. De verdere tellingen m.b.t. uren (zoals bepaling van overwerk per week) blijft daarmee op niveau van urenstaat toegepast worden.
In deze eerste release op Business Central 19 (2021 release wave 2) heeft Microsoft o.a. de volgende wijzigingen aangebracht: - Het is nu mogelijk om in te stellen dat de ./DEL toets op het numerieke toetsenbord reageert op de regionale settings, zodat het decimale scheidingsteken als komma wordt ingevoerd in BC. LET OP: Via de optie Functiebeheer dient deze functionaliteit te worden ingeschakeld (alleen voor alle gebruikers) om dit te activeren. - Het bewerken van records in een overzichtslijst gaat nu sneller. Bij de invoer van data wordt niet meer gewacht tot de wijziging van het eerdere record is verwerkt. Bijvoorbeeld het overnemen van gegevens van een bovenliggend veld in een lijst met F8 gaat hierdoor sneller. - De Gebruikersinstellingen lijst (o.a. voor taal- en profielinstellingen) heet nu Gebruikersvoorkeuren. - De knop 'Openen in Excel' is verplaatst en hernoemd: nu in het lint naast de Filter button en heet nu 'Deze pagina delen met andere gebruikers of apps'. - De desktop app is vernieuwd en werkt nu op basis van PWA (Progressive Web App) technologie. De desktop app hoeft niet meer vanuit de Windows store gedownload worden, maar kan direct vanuit de browser geïnstalleerd worden (in Edge via Settings > Apps > Install Business Central app). De Windows app wordt daarmee uitgefaseerd. - U heeft nu ook toegang tot uw persoonlijke OneDrive vanuit de pagina Mijn instellingen door de link in het veld Cloudopslag te kiezen. - Voor inkoop- en verkoopdocumenten is het standaard regeltype nu instelbaar gemaakt. Bv in de Verkoopinstellingen is nu in te stellen dat een nieuwe regel in een verkoopfactuur standaard van het type Grootboekrekening is. LET OP: Controleer in de inkoop- en verkoopinstellingen na installatie van deze release of de voor u juiste instelling geldt. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen in BC 19 kunt u de releasepagina van Microsoft raadplegen: https://docs.microsoft.com/en-us/dynamics365-release-plan/2021wave2/smb/dynamics365-business-central/
Deze keer in de uitzending wordt de volgende feature toegelicht:
Het is nu mogelijk om middels de nieuwe Bizcuit bankenkoppeling bankafschriften automatisch te importeren en betalingen automatisch te exporteren. Hiertoe zijn de volgende aanpassingen gedaan:
Het is nu mogelijk om aan te geven wat de standaard Factuur verzendwijze moet zijn bij de aanmaak van een nieuwe leverancier. Voorheen kregen alle nieuwe leveranciers automatisch de Factuur verzendwijze 'Afdrukken'. Nu kan de standaard verzendwijze worden ingesteld in de Factuurinstellingen op de sneltab Inkoop. Deze verzendwijze kan daarna alsnog worden aangepast op de betreffende leverancier. Om te voorkomen dat bij verzendwijze 'Mailen' of 'Afdrukken + mailen' niet kan worden gemaild door een ontbrekend Factuur e-mailadres wordt het e-mailadres in het geval van een resource overgenomen van de resource. En in het geval van een contact wordt het overgenomen van het 'Factuur e-mail' veld en indien leeg van het 'E-mail' veld.
Er bestonden al rapporten voor het aanmaken van inkoopfacturen via de taakwachtrij voor zowel Inhuur (rapport 11076167) als voor Intermediairs (rapport 11076407) als voor Eigen personeel (rapport 11076242). Deze rapporten zijn echter alleen geschikt voor weekfacturatie omdat de Datum tot en met en de Boekingsdatum is vastgezet op de afgelopen zondag en dit niet is aan te passen door de gebruiker. Vanaf nu zijn er nieuwe gelijksoortige varianten van deze rapporten beschikbaar die ook voor andere factuurperiodes kunnen worden gebruikt. Op de aanvraagpagina van deze nieuwe rapporten kan namelijk een datumformule worden ingesteld voor de velden 'Urendatum van', 'Urendatum t/m', 'Boekingsdatum' en 'Documentdatum'. Bijv. LM+1D-1M-1D voor de laatste dag van de vorige maand. De nieuwe rapporten zijn: - Inkoopfactuur genereren o.b.v. datumformule (ingehuurde resources) (rapport 11076159) - Margefacturen genereren o.b.v. datumformule (rapport 11076160) - Inkoopfactuur genereren o.b.v. datumformule (eigen resources) (rapport 11076195) Indien de datumformule voor de boekingsdatum leeg wordt gelaten en er is een factuurfrequentie op de leverancier ingesteld, dan zal de laatste dag van factuurfrequentieperiode worden gehanteerd als boekingsdatum.
Op de pagina Projectboekingen worden nu de kolommen van alle 8 shortcutdimensies getoond, zowel van de factuurregels als van de memoriaalposten. Voorheen werden alleen dimensie 1 en 2 getoond.
Voor Poolse werknemers moet de ingehouden loonbelasting op de jaaropgave apart van de premie volksverzekeringen worden vermeld, zodat de Nederlandse loonbelasting kan worden afgetrokken van de loonbelasting die men in Polen nog moet afdragen. Daarom is het nu mogelijk gemaakt om in de loonberekening en de jaaropgave de ingehouden loonbelasting apart te tonen voor resources die woonachtig zijn in Polen. Een resource is woonachtig in Polen indien de land-/regiocode is ingesteld op ‘PL’ of wanneer het loongegeven ‘LH_WOONLAND’ staat ingesteld op de nieuwe optiewaarde 6 (Polen). Er kan een nieuwe hardcoded looncomponent ‘LOONBELASTING’ worden ingericht, waarvan de cumulatieve waarde op de jaaropgave wordt getoond door in de lay-out de nieuwe XML elementen 'WageTaxesOnlyTax' en 'LabelWageTaxesOnlyTax' toe te voegen. Voor alle niet-Poolse werknemers zullen deze elementen niet worden getoond (maar wel een witregel).
Het is nu mogelijk om een .csv exportbestand aan te maken van de laatste verloning(en) die aan STP Connect kan worden geleverd t.b.v. het payroll pensioen bij Brand New Day. In de Loonberekeningen lijst is hiervoor een nieuw 'STP Connect export' rapport beschikbaar (standaard verborgen lintknop) om alle relevante data rondom de gedane verloning(en) te kunnen exporteren naar een .csv bestand om die op een nader overeen te komen locatie te kunnen delen met STP Connect. In de aanroep van het rapport moet het volgende worden aangegeven: - de 'Component(en) pensioenpremie' waaraan het aan te geven pensioen kan worden herkend en de pensioeninformatie vanaf moet worden gelezen - filters voor de juiste bedrijfseenheid, periodesoort en gewenste loonperiodes waar de export voor moet worden gedaan Er wordt dan aan de hand daarvan een .csv bestand aangemaakt waarin een regel wordt aangemaakt voor iedere loonperiode per resource die een actief te verlonen Payrolling contract heeft. U kunt het aangemaakte .csv bestand het beste eerst opslaan en pas daarna eventueel openen in Excel om te voorkomen dat het gewenste bestandsformaat door Excel automatisch wordt aangepast.
Geboekte loonberekeningen waarin kolom 14 niet voorkomt of niet is gewijzigd ten opzichte van de vorige berekening worden vanaf nu door de loonaangifte gemarkeerd om te voorkomen dat iedere volgende loonaangifte deze loonberekeningen steeds opnieuw beoordeelt. Dit verbetert de performance van de loonaangifte en dit voorkomt bovendien dat deze loonberekeningen in de correctieaangifte voorgaand jaar leiden tot correcties waarbij niets blijkt gewijzigd t.o.v. eerdere aangiftes. De markering van deze loonberekeningen vindt plaats in de 'Analyse aangiftemarkeringen' tabel in het 'Aangifte loonheffingennr.' veld met de waarde 'IRRELEVANT'. Deze tabel is t.b.v. de overzichtelijkheid en filtermogelijkheden nu ook uitgebreid met de velden 'Loonjaar', 'Jaar', 'Periodesoort', 'Periode' en 'Volgnummer'.
Als een resource bijvoorbeeld 10% ziek is of een halve dag verlof heeft, werd in de teamkalender op de portal altijd de kleurcode van verzuim of verlof getoond. Hierdoor leek het alsof de resource de gehele dag afwezig is. Daarom wordt in de teamkalender nu aangegeven dat sprake is van gedeeltelijk verzuim of verlof. Hierbij heeft de dag nog steeds de kleurcode voor verzuim of verlof, maar wordt ook een percentage getoond. Bijvoorbeeld, 10% ziek of 50% verlof.
De ‘Urenstaat wijzigstatus’ uit de web-instellingen wordt tot op heden gebruikt als zowel invoerstatus als wijzigstatus vanuit web. In geval een urenstaat al is ingeleverd of op te boeken staat en er wordt in de portal op de knop ‘Wijzig’ geklikt, dan wordt zo’n urenstaat weer terug op de invoerstatus gezet. Dit geldt ook voor urenstaten vanuit import, die daarmee bij wijzigen ook worden teruggezet naar de invoerstatus. Zodoende komt het voor dat zulke urenstaten niet mee gaan in de verloning.
Daarom kan nu in de web-instellingen onderscheid gemaakt tussen een invoerstatus en een wijzigstatus, zodat bij het wijzigen van een urenstaat op het portaal, deze niet meer terug wordt gezet op de invoerstatus als deze al verder in het proces zit. Hiertoe is een nieuw veld ‘Urenstaat invoerstatus’ toegevoegd, die standaard dezelfde waarde als de ‘Urenstaat wijzigstatus’ krijgt (conform huidige werking). Bij gebruik van een afwijkende wijzigstatus kan deze ingericht worden als ‘Urenstaat wijzigstatus’.
Als op de portal de gebruiker vervolgens in een ingeleverde urenstaat op ‘Wijzig’ wordt geklikt, dan wordt deze op de wijzigstatus gezet. Zodoende is betere inzage mogelijk op de urenstaten die gewijzigd worden via het web, en is het ook mogelijk om hier aparte statusovergangen op in te richten. Daarnaast is in de HourRegistration controller een nieuwe instelling toegevoegd: ShowCorrectionConfirmation, deze staat standaard op False. Als deze op True wordt gezet, dan krijgt de resource of contact een melding als op de portal op de knop ‘Wijzigen’ wordt geklikt als de urenstaat al was ingeleverd. De standaard melding is: ‘Weet je zeker dat je de urenstaat wilt wijzigen? Vergeet dan niet om na het wijzigen de urenstaat opnieuw in te leveren’. Deze melding kan worden vertaald in de vertalingentabel met vertaalsleutel CorrectionInformationConfirmationMessage.
Het is nu mogelijk om projectdocumenten op de resourceportal te tonen als de resource een plaatsing heeft op het betreffende project, dus als sprake is van een actieve projectresource (ook in geval van toekomstige en verlopen projectresources). In de overige registratieset voor documenten is hiervoor een instelling toegevoegd: ‘Projectdocumenten tonen’. Met het documentsjabloonfilter kan vervolgens worden aangestuurd welke projectdocumenten getoond moeten worden. Deze documenten zijn niet wijzigbaar op de resourceportal. Zodoende is het bijvoorbeeld mogelijk om een arbodocument aan het project te koppelen, waardoor het niet meer nodig is om het document op elke projectresource toe te voegen.
In geval het gepland aantal op een planningstaak gelijk is aan de planningsvraag, dan bleef zo’n planningstaak nog wel op de marktplaats gepubliceerd. Zodoende konden resources zich nog steeds aanmelden, ondanks er al aan de planningsvraag voldaan is. De enige work-around was om handmatig op de planningsvraag aan te geven dat een dienstdag uitgesloten wordt van de marktplaats.
Daarom is het nu op de dienst in de planning bij het kopje Marktplaats instelbaar of er overpland mag worden. Hiervoor is de checkbox ‘Overplannen toestaan’ toegevoegd, welke standaard op Nee wordt gezet, en heeft de volgende werking: - Overplannen toestaan = Nee: een planningstaak wordt niet meer op de marktplaats getoond zodra het gepland aantal gelijk aan of groter dan de planningsvraag is. In het geplande aantal worden geplande taken meegeteld met een planningstatus waarop Meetellen in gepland aantal = Ja. - Overplannen toestaan = Ja: een planningstaak blijft getoond worden op de marktplaats, ook als de planningsvraag vervuld is. Dit is de manier zoals het tot op heden werkte. LET OP: standaard staat deze optie op Nee, ook voor bestaande diensten! Als u voor bepaalde diensten de oude werkwijze wilt, dan dient u de Overplannen toestaan op Ja te zetten.