Feature Update

MSF - 2023

Release kalender 2024 >

Wij ontwikkelen continu nieuwe features in MSF.
Hier vind je alle informatie en video's rondom de vijf releases in 2023.
Niets meer missen?
Meld je aan voor de Feature Update Mailings >

Mysolution Release November 5

Release datums:

MSF | Cloud

  • De MSF release in de testomgeving is beschikbaar vanaf 17 oktober*:
  • De MSF release in de productieomgeving is beschikbaar in*:
    • Fase 1 (40%) vanaf 7 november
    • Fase 2 (100 %) vanaf 17 november

* De livegang van de release zal plaats vinden in 2 fases. Neem contact op met je Customer Success Manager om te controleren in welke fase jouw organisatie valt. Je ontvangt een e-mail zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.

MSF | On-Premise
  • Deze release wordt uitgeleverd in de download van de februari release 2024.


Middels dit bouwpunt is het mogelijk gemaakt om feestdaguren te berekenen en te verwerken naar de urenimportlijst. Vanuit de urenimportlijst kunnen deze feestdaguren vervolgens verwerkt worden naar de urenstaat.

  • Rapport Bereken feestdaguren is toegevoegd. In de request page van het dit rapport kan het volgende worden ingesteld: Datum van, Datum t/m, Maximum aantal uren per dag en filters op contractvelden (zoals contractfase of flexibel veld Recht op doorbetaling feestdag Ja/Nee). 
  • Bepaling feestdag: per opgegeven periode wordt bij resources met een actief contract gecontroleerd of er volgens de geldende feestdagenkalender (algemeen of resource) sprake is van een feestdag.
  • Bepaling recht op doorbetaling feestdag: in geval van een arbeidsprofiel per dag wordt gekeken of betreffende dag een werkdag is. Is er geen arbeidsprofiel, dan wordt op basis van het werkverleden voor die dag gekeken of het een werkdag betreft, namelijk indien er meer dan de helft gewerkt is in de afgelopen 13 weken in de urenkostenposten.
  • Bepaling door te betalen feestdaguren: o.b.v. nieuwe werksoortinstelling ‘Meetellen in uren t.b.v. loondoorbetaling feestdag’ wordt het gemiddeld aantal uren op die dag berekend. In geval er sprake is van een arbeidsprofiel op die dag, dan geldt het hoogste aantal.
  • Er wordt vervolgens één urenimportlijst per week aangemaakt. Deze urenimportlijst wordt gemarkeerd met boolean ‘Feestdag’ = Ja, het veld Klant blijft leeg, de urenimportregels worden standaard op Aangesloten gezet, en alle verdere functionaliteit rondom import/aansluiten is niet beschikbaar.
  • Per resource en datum wordt een urenimportregel aangemaakt. Het berekende aantal door te betalen feestdaguren wordt verwerkt op de actieve projectresource waar het meest recent uren voor die dag zijn geschreven. Verder wordt de feestdagwerksoort uit de ureninstellingen toegepast.
  • Bij het verwerken naar de urenstaat worden al aanwezige uren in mindering gebracht op het te verwerken aantal feestdaguren. Daarom dient dit proces uitgevoerd te worden nadat alle overige uren verwerkt zijn, en er geen wijzigingen meer verwacht worden op de uren.

Met dit bouwpunt worden optimalisaties doorgevoerd op de bestaande functionaliteit rondom het bewaken en toekennen van periodieke verhogingen:

  • De bestaande terminologie is aangepast, zodat consistenter de benaming Periodiek(en) wordt toegepast. Zo is de pagina Loonbewaking aangepast naar Periodiekeninstellingen, en in de arbeidshistorie van de resource is de pagina Functiehistorie aangepast naar Periodiekenhistorie.
  • In het feitenblok Periodieke verhoging (voorheen: Loonbewaking) van de projectresource is een veld Start periodiekentelling toegevoegd, zodat inzichtelijk is wat de startdatum van de telling is. Op de projectresource is een datumveld ‘Herstart periodiekentelling vanaf’ toegevoegd, waarmee deze startdatum van de periodiekentelling handmatig aangepast kan worden.
  • In de Periodiekeninstellingen is een veld Onderbrekingstermijn toegevoegd, waar de onderbreking met een datumformule ingesteld kan worden. Als in geval van terugkeer binnen 9 maanden ook de tredeverhoging toegekend moet worden (ABU cao), stel dan de waarde ‘9M’ in het veld in. Als een opvolgende projectresource binnen de onderbreking begint t.o.v. de vorige projectresource, dan wordt de onderbreking meegeteld in de periodiekentelling. En zo niet, dan begint de telling opnieuw.
  • In de functie Verhoog trede op de projectresource wordt voortaan de einddatum van de vorige projectresource voorgezet als einddatum van de nieuwe projectresource, als deze einddatum na de begindatum van de nieuwe projectresource ligt.
  • Er is een taakwachtrijrapport toegevoegd (11096792 MYS Wage Increment Report Data), waarmee de periodiekdatums via de taakwachtrij berekend en opgeslagen kunnen worden in een rapportagetabel (11096792 MYS Wage Increment Report Data). 

Daarnaast is een API page (11269666 MYS Wage Increment API) toegevoegd, zodat deze periodiekdatums ook gebruikt kunnen worden op de plaatsing in MSR.

In de huidige functionaliteit kan met rapport 11076100 'Update Absence in Hour Sheet' zowel verzuim, verlof als werkschema bijgewerkt worden in bestaande urenstaten. Het rapport werkt echter alleen urenstaten op de initiële status bij, en daarnaast worden urenstaten overgeslagen welke één of meer aangeboden of goedkeurde urenregels bevatten.
Met dit bouwpunt zijn deze controles versoepeld, zodat meer urenstaatregels kunnen worden bijgewerkt:

  • In de request page van het rapport is een filter op urenstaatstatus toegevoegd, zodat ook urenstaten op een andere dan de initiële status kunnen worden bijgewerkt.
  • De controle op aanwezigheid van aangeboden of goedkeurde urenregels is verplaatst van niveau van urenstaat naar urendatum, zodat datums zonder aangeboden of goedgekeurde urenregels voortaan wel worden bijgewerkt.

Op de portal wordt voortaan voor alle documenten in het log van de documentregel (via Details ondertekening) bijgehouden of deze al een keer op de portal geopend is. Als dat het geval is, en de portalgebruiker klikt op ondertekenen op de mobiel dan hoeft het document niet nog een keer geopend te worden, alvorens het document ondertekend kan worden. Op de desktop wordt in het geval van uitgebreid ondertekenen het document altijd geopend, en zal in deze situatie geen wijziging plaatsvinden. In het geval van simpel ondertekenen moet de portalgebruiker het bestand nu eerst downloaden voordat deze het kan ondertekenen.

Daarnaast worden voor documentsjablonen met uitgebreid ondertekenen de Details Ondertekening voortaan ook opgenomen in het pdf-document t.b.v. auditing, nadat het document volledig is ondertekend. Ook is de lay-out van de stamp in het document verbeterd.

In de activiteitenset is een instelling 'Wijzigbaar op web' toegevoegd, waarmee per activiteit instelbaar is of deze wel of niet wijzigbaar op het web is. Standaard zijn alle activiteiten wijzigbaar op web, conform de huidige werking. Een activiteit welke niet als wijzigbaar op web staat ingesteld, wordt als alleen-lezen getoond op de portal. Zodoende is het mogelijk om situaties te ondersteunen waarbij de gewerkte tijden geimporteerd worden maar de resource wel bepaalde (interne) activiteiten moet kunnen registreren op het portaal, zoals verlof of ziekte.

Daarnaast is het op het project een veld 'Activiteitenset' toegevoegd, zodat de activiteitenset ook op niveau van project beheerd kan worden. Bij het aanmaken van een nieuwe projectresource wordt deze activiteitenset voorgezet, waarna het op de projectresource mogelijk is om eventueel af te wijken.

In de loontredes van de loontabel wordt de sorteervolgorde van de tredes niet altijd juist bepaald in geval van halve tredes (zoals trede 1,5 of 1.5). Afhankelijk van de regionale instellingen wordt het decimale scheidingsteken op een andere manier geïnterpreteerd (code 1.5 resulteert in sorteervolgorde 15) of de sorteervolgorde blijft <leeg> (trede 1,5 is niet gesorteerd tussen trede 1 en 2). De sorteervolgorde van de loontredes is belangrijk voor de selectie van de loontredes, bijvoorbeeld op de projectresource.
Met dit bouwpunt zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd, zodat de sorteervolgorde van de loontredes weer correct is:

  • De sorteervolgorde wordt bepaald door de code te vermenigvuldigen met 100 (dus trede 0,5 resulteert in sorteervolgorde 50).
  • De sorteervolgorde wordt voor beide decimale scheidingstekens (punt en komma) aangepast, zodat de sorteervolgorde niet meer afhankelijk is van de regionale instellingen.
  • Er is conversie toegevoegd om de sorteervolgorde voor bestaande loontredes opnieuw te bepalen op basis van de nieuwe methodiek (vermenigvuldigen met 100). Er worden alleen loontredes geconverteerd met codes welke numerieke karakters bevatten (zoals ook aangeleverd door Caoloon.com).

In Business Central worden decimale waardes in een filter niet geëvalueerd op basis van de regio van de gebruiker, om zo te bepalen of de punt (.) of komma (,) als decimale separator moet worden toegepast. Dit geldt voor decimale waardes in filters van opgeslagen weergaves, maar ook in de filters van de modelleerbare actie. Een filter op een aantal met decimalen kan hierdoor verkeerd worden geïnterpreteerd. Voorbeeld: een aantal van 7,5 (NLD) wordt in het Engels geïnterpreteerd als 75 (ENU verwacht 7.5, komma wordt weggehaald). Op de portal is het sinds een tijdje ook mogelijk om de regio in te stellen. Maar hierdoor kunnen op de portal modelleerbare acties ook op basis van regio verkeerd geïnterpreteerd worden (dus controle op urenaantal met decimalen gaat niet goed).

Dit probleem is verholpen door in de filters van de modelleerbare actie een decimaal veld toe te voegen: Decimale filterwaarde. Door gebruik van %3 in het filter wordt deze decimale waarde juist toegepast in het filter, nadat de regio van de gebruiker welke de modelleerbare actie heeft getriggerd is toegepast op het decimale veld.

In de declaratiemodule was het tot heden alleen mogelijk om één declaratie tegelijkertijd in te voeren of te kopiëren. Dit werkt goed voor declaraties met een uniek karakter, maar in geval van declaraties die vaker voorkomen (zoals woon-werkverkeer of thuiswerkvergoeding), neemt dit veel administratieve handelingen in beslag. Daarom is het met dit bouwpunt mogelijk gemaakt om een declaratie voor meerdere dagen in te kunnen voeren, en daarna vanuit het declaratieoverzicht met één handeling in te kunnen dienen. Hiertoe zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • In de declaratiewizard is in stap 1 een optie 'Herhalen op andere dagen' toegevoegd, die een gelijknamige optionele stap toevoegt aan de wizard.
  • In de stap 'Herhalen op andere dagen' kunnen handmatig meer datums worden toegevoegd of volgens een patroon gegenereerd worden.
  • Bij het gebruik van de wizard voor meerdere datums wordt een gekoppeld document aan elke declaratie toegevoegd.
  • In het declaratieoverzicht is een knop 'Alles indienen' toegevoegd, die zichtbaar wordt als in het overzicht meerdere declaraties zijn met de initiële status. Zodoende kunnen in één handeling alle declaraties ingediend worden.

In de projectresourcewizard is een kolom 'Loon' toegevoegd aan de stappen voor functie, loonschaal en loontrede. In geval verschillende lonen van toepassing zijn, dan wordt de bandbreedte van de lonen getoond. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de resource en bulk, indien van toepassing.

Zodoende is het niet meer nodig om naar de samenvatting (laatste stap) te navigeren, om het bijbehorende loon te controleren (en daarmee of de juiste loonschaal of -trede gekozen is).

In de loontabellen per ingangsdatum was het al mogelijk om een loontabel met een percentage te verhogen. Met deze feature is het mogelijk gemaakt om een loontabel ook met een waarde te verhogen (vast bedrag per schaal/trede). Hiertoe zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • De lintknop ‘Verhogen met percentage’ is hernoemd naar ‘Loontabel verhogen’
  • In de request page van het rapport kan de ‘Verhoging (waarde)’ of ‘Verhoging (percentage) worden opgegeven
  • Optioneel kan per loonschaal en/of loontrede de verhoging worden doorgevoerd
  • Het rapport kan voortaan ook een bestaande loontabel verhogen
  • Het is ook mogelijk om een testrun uit te voeren, om zo de verwachte wijzigingen in Excel te controleren, alvorens de daadwerkelijke verhoging door te voeren
  • In de Loontabel per ingangsdatum is een veld ‘Volledig verhoogd’ toegevoegd, zodat gemonitord kan worden of alle loontabelregels verhoogd zijn

Op basis van telemetrie in de Mysolution cloudomgeving zijn verbeteringen doorgevoerd op de top 100 van meestvoorkomende foutmeldingen. De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd op deze foutmeldingen:

  • Navigatie toevoegen aan de foutmelding, zodat een gebruiker direct een gerelateerd record openen om de fout te verhelpen.
  • Controles op een later moment uitvoeren, in geval van foutmeldingen die te vroeg worden gegeven (voordat gebruiker alle data heeft kunnen invoeren).
  • Technische foutmeldingen verhelpen, welke als issue zijn opgelost.
  • Tekst van de foutmeldingen verbeteren, in geval de melding wel terecht is maar de tekst onduidelijk.

Verzonden e-mails kunnen worden opgeslagen als interactie. Als vanuit de interactie een e-mail wordt geopend, dan werd deze geopend in een e-mailviewer van Mysolution. Dit is initieel zo gebouwd omdat het met de standaard Business Central e-mailviewer alleen mogelijk was om de eigen verzonden e-mails te bekijken.

Ondertussen is door Business Central 'E-mailweergavebeleid van gebruiker' toegevoegd, waarmee gebruikers geautoriseerd kunnen worden om ook andere e-mails te mogen bekijken. Daarom wordt bij de verzonden e-mails als interactie voortaan ook de standaard BC Email Viewer (page 12) gebruikt. Hierbij is ook aanvullende functionaliteit beschikbaar is om bijvoorbeeld een verzonden e-mail opnieuw te versturen.

Let op: E-mailweergavebeleid van gebruiker moet ingericht worden om te zorgen dat gebruikers nog steeds alle verzonden e-mails kunnen bekijken vanuit de interacties.

In release 20.03 is met feature C10479 het bewaarbeleid geïntroduceerd ten behoeve van opschoning van data, als vervanger van de verouderde opschoonfunctionaliteit. Voor deze opschoonfunctionaliteit kon in de algemene instellingen een bewaarperiode voor 5 logtabellen worden ingesteld, waarna rapport 11076423 'Delete Expired Data' (en 11076425 'Delete Expired Status Changes) de verlopen records uit deze tabellen verwijdert.

Met deze release 22.02 is de verouderde opschoonfunctionaliteit komen te vervangen, en ingestelde bewaarperiodes in de algemene instellingen geconverteerd naar een bewaarbeleid per tabel (405 Wijzigingslog, 474 Taakwachtrijlogposten, 11076417 Koppelingsmeldingen, 11076486 SETU-meldingen en 11096093 Statuswijzigingslog). Hierbij worden  de oude taakwachtrijposten stop gezet, en zal een taakwachtrijpost met codeunit 3997 'Retention Policy JQ' aangemaakt (indien nog niet aanwezig).

Let op: deze geconverteerde tabellen in het bewaarbeleid worden direct geactiveerd!

Ook zijn er 4 extra tabellen toegevoegd aan het bewaarbeleid:

  • tabel 11076226 MYS Hour Sheet Line (urenstaatregels, inclusief nieuwe velden Has Hour Line Detail and Hour Sheet End Date)
  • tabel 11095960 MYS Import Hours Header (urenimportkop)
  • tabel 11096190 MYS Rates Project Resource (projectresourcetarieven)
  • tabel 11076096 MYS SMS History (sms historie)

Daarnaast is er middels conversie voor elke beschikbare tabel een standaard bewaarbeleid aangemaakt, met een vooraf bepaalde bewaarperiode. Deze tabellen zijn nog niet geactiveerd, zodat het bewaarbeleid per tabel eerst gecontroleerd en eventueel aangepast kan worden.

Mysolution September Release 4

Release datums:

MSF | Cloud

  • De MSF release in de testomgeving  is beschikbaar in*:
    • Fase 1 (20%) in de week van 14 augustus
    • Fase 2 (40%) in de week van 21 augustus
    • Fase 3 (100%) in de week van 11 september
  • De MSF release in de productieomgeving is beschikbaar in*:
    • Fase 1 (20%) in de week van 11 september
    • Fase 2 (40%) in de week van 2 oktober
    • Fase 3 (100%) in de week van 9 oktober

* De livegang van de release zal plaats vinden in 3 fases. Neem contact op met je Customer Success Manager om te controleren in welke fase jouw organisatie valt. Je ontvangt een e-mail zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.

MSF | On-Premise
De download van de MSF release is beschikbaar in de week van 4 september op het klantportaal.


De autorisatie van resources, contactpersonen, intermediairs en medewerkers zit verdeeld op meerdere plekken. Op het project kunnen deze gebruikers met een rol geautoriseerd worden (via lintknop Contactpersonen). En via WBS op contact, aanvraag of project kunnen deze gebruikers geautoriseerd worden voor het uren registreren en accorderen. Met dit bouwpunt is deze autorisatie ondergebracht in één nieuwe tabel met rolautorisatie. Hiermee is er betere inzage in alle autorisatie van één gebruiker of record, deze autorisatie kan tijdgefaseerd vastgelegd worden, gekopieerd worden van een andere gebruiker en op de portal beheerd worden (o.a. voor opvolgers of tijdelijke vervangers).

De nieuwe functionaliteit kan in gebruik worden genomen door het uitvoeren van een conversie met rapport 11269505 ‘MYS Upgrade Merge Authorizatio’. Deze voegt de data uit de 2 oude tabellen toe aan de nieuwe tabel MYS Role Authorization (11269469), en in de algemene instellingen wordt het booleanveld ‘Rolautorisatie gebruiken’ aangezet (deze kan evt. weer uitgezet worden). Daarna zal de autorisatie in de nieuwe tabel moeten worden toegevoegd.

  • In de rollen is een standaardrol voor uren invoeren en uren goedkeuren toegevoegd. Deze rol wordt toegewezen aan de WBS-autorisatie, zodat deze autorisatie voortaan ook met een rol wordt vastgelegd.
  • Op het contact, project, medewerker en resource is een lintknop Rolautorisatie toegevoegd. Zodoende is er vanuit het bepaalde record inzage in alle vastgelegde rolautorisatie, inclusief de mogelijkheid om autorisatie (tijdgefaseerd) vast te leggen of te kopiëren van een andere gebruiker.
  • De pagina 'WBS beheren' vanuit het project is vereenvoudigd ten behoeve van gebruik van kostenplaatsautorisatie. Via lintknop 'WBS calculatie' is de uitgebreide pagina benaderbaar (zowel op project als WBS).
  • In de web-instellingen is een instelling ‘Autorisatiebeheer ingeschakeld’ toegevoegd. Verder kan in het veld 'Filter voor rolautorisatie' één of meerdere portalrollen ingesteld worden.
  • Indien autorisatiebeheer op de contactportal is ingeschakeld, dan wordt in het scherm Uren goedkeuren een knop 'Accordeurs beheren' zichtbaar. Selecteer bij Mijn autorisaties één of meerdere autorisaties om aan een directe collega toe te wijzen, inclusief tijdfasering (o.a. voor opvolgers of tijdelijke vervangers). Vervolgens is het ook mogelijk om deze beheerde autorisaties te wijzigen en verwijderen. Deze functionaliteit zal later nog breder inzetbaar zijn op de portal (o.a. delegeren en beschikbaar op meer plekken).
  • De bestaande functionaliteit wordt nog ondersteund tot release 24.01; vanaf dat moment zal alleen de nieuwe variant m.b.t. rolautorisatie gebruikt kunnen worden (ook vanuit MSR) en wordt de oude variant uitgefaseerd. Rapportages, maatwerk, modelleerbare acties en workflows zal in de tussentijd dus ook moeten worden omgezet naar de nieuwe tabel MYS Role Authorization (11269469).


Met dit bouwpunt is de performance van de Interacties subpages verbeterd, en zijn meestgebruikte interactiesoorten ondergebracht in een eigen pagina (wat ook zorgt voor een beter overzicht van de interacties).

De Interacties subpages worden met een achtergrondtaak geopend, zodat een kaart sneller geopend wordt.

  • In de Interacties subpages wordt een maximum aantal records ingeladen. Dit aantal is instelbaar in het veld 'Max. records in Interacties subpages' (standaard: 25) in de Mysolution instellingen (gedeeld) is. In geval er meer records aanwezig zijn, wordt een tekst getoond: Gebruik de Toon alle knop om meer records te tonen.
  • Op de resourcekaart zijn de interactiesoorten m.b.t. loonstroken/jaaropgaven ondergebracht in subpage Salarisdocumenten, en de interactiesoorten m.b.t. facturen zijn ondergebracht in subpage Factuurdocumenten, inclusief functionaliteit om direct naar een loonberekening of factuur door te klikken. Hierdoor ontstaat er op de Interacties subpage betere inzage in de daadwerkelijke interacties (contactmomenten) met de resource.
  • Op de contactkaart zijn de interactiesoorten m.b.t. facturen ondergebracht in subpage Factuurdocumenten, zodat er ook op het contact betere inzage ontstaat in de interacties (contactmomenten).


Op niveau van cao, prijsafspraak en contractfase is het al mogelijk om centraal beheerde werksoortregels vast te leggen. Met dit bouwpunt wordt het mogelijk gemaakt om ook op alle overige niveaus werksoortregels centraal te beheren. In MSR zal vervolgens ook op niveau van project en account (klant) centraal beheerde werksoorten worden toegevoegd, welke gesynchroniseerd worden naar MSF (zie MSR bouwpunt MSR-366).

  • Aan de werksoortregels van project, klant, resource, functiegroep en algemeen is de instelling ‘Centraal beheren’ toegevoegd. Op nieuwe werksoortregels zal de waarde standaard op Ja worden gezet (in ureninstellingen kan met instelling 'Standaard centraal beheerd op werksoorten' deze defaulting uitgezet worden).
  • Op de projectresource is het niet mogelijk om af te wijken ten opzichte van een centraal beheerde werksoort, tenzij deze centraal beheerde werksoort is uitgesloten op de projectresource. Op tabblad Berekende werksoorten kan via knop Verwijderen/Uitsluiten een geselecteerde centraal beheerde werksoort uitgesloten worden (mits gebruiker daartoe geautoriseerd is en werksoort niet op niveau van prijsafspraak, cao of contractfase beheerd wordt).
  • In de hierarchie van de werksoortbepaling worden de nieuwe niveaus achteraan gezet (na projectresource): Prijsafspraak > Cao > Contractfase > Projectresource > Resource > Project > Klant > Functiegroep > Algemeen. Zodoende kan op de projectresource nog afgeweken t.o.v. deze niveaus (conform huidige werking).
  • Op de kaart van resource, project en klant is een lintknop Werksoorten toegevoegd, waarmee direct de werksoortpagina kan worden geopend i.p.v. via Bewerken op tabblad Berekende werksoorten van Loon en tarief.
  • Op de pagina Berekende werksoorten is een kolom Werksoortniveau toegevoegd, zodat per werksoort inzichtelijk is van welk niveau deze werksoort wordt toegepast.
  • In de werksoortregels is een veld ‘Einddatum entiteit’ toegevoegd, waarmee de einddatum van de gekoppelde entiteit wordt gevuld (zoals einddatum van de projectresource). In bestaande werksoortregels kan het veld 'Einddatum entiteit' bijgewerkt worden door het uitvoeren van conversierapport 11096104 'Einddatum entiteit in werksoorten bijwerken'.
  • In het bewaarbeleid kan tabel MYS Default Work Type (11076278) worden toegevoegd, om daarmee verlopen records te op te schonen waar geen correcties meer op verwacht worden (o.b.v. Einddatum of Einddatum entiteit).


In de ABU / NBBU cao voor uitzendkrachten wordt in artikel 25 ‘Loon bij arbeidsongeschiktheid’ gesteld dat bij de loondoorbetalingsverplichting het feitelijk loon aangevuld moet worden met in ieder geval toeslagen, adv-compensatie in geld, wachtdagcompensatie en overige vergoedingen. Daarnaast is de ABU/NBBU cao is in artikel 16 ‘Inlenersbeloning’ beschreven dat de volgende elementen ten minste gelijk moet zijn aan de beloning van de werknemer in dienst van de opdrachtgever: c. alle toeslagen; j. vaste eindejaarsuitkeringen. Middels dit bouwpunt wordt deze aanvulling van het feitelijk loon t.b.v. loondoorbetalingsverplichting automatisch verwerkt in de urenstaat. Het gaat hierbij dus om de doorbetaling van toeslagen/vergoedingen welke de resource ontvangen zou hebben als hij of zij zou hebben gewerkt.


Periodieke uitkering: 
Een werksoort met urensoort Periodieke uitkering kan met een loonpercentage worden vastgelegd (zoals 8% voor een eindejaarsuitkering). In de ‘Grondslagen periodieke uitkeringen’ kan per cao en inlener vastgelegd worden welke werksoorten meetellen als grondslag voor het periodeloon als basis voor de verwerking. Bij het boeken van de urenstaat wordt voor de ‘periodieke uitkering’ werksoorten het loon bepaald a.d.h.v. loonpercentage * periodeloon. Middels lintknop Bereken periodieke uitkeringen kan een simulatie van de berekening van de periodieke uitkeringen worden gedaan. 

Ziektetoeslag: 
In de werksoort is een nieuwe urensoort Ziektetoeslag toegevoegd. In het ziektevergoedingenoverzicht kunnen deze toeslagwerksoorten per ziektetermijn worden ingericht. In geval van verzuim wordt op alle actieve projectresources het loonpercentage van de ziektetoeslagwerksoorten bijgewerkt op basis van het gemiddelde toeslagpercentage van de inlener (in referteperiode van 13 weken voorafgaand aan het verzuim, zoals ook al wordt berekend in rapport Bereken toeslagen). Bij het berekenen van het loonpercentage wordt rekening gehouden met het loonpercentage op de werksoortcode (werksoort 90% *  gem. toeslagpercentage 15% = werksoort op projectresource 13,5%).

De ziektetoeslagwerksoorten hebben een directe koppeling met de verzuimregistratie, zodat ook de begin- en einddatum worden bijgewerkt. In de urenstaat kan vervolgens middels een werksoortautomatisme de uren van een uitgesplitste ziektewerksoort (zoals ZIEK_90, met 90%) ook worden toegewezen aan de bijbehorende ziektetoeslagwerksoort (zoals ZIEK_90_T, met 13,5%). Zodoende wordt in de urenstaat de loondoorbetaling van zowel uren als toeslagen bij ziekte ondersteund.


ABU/NBBU: inkomensgarantie arbeidsmigrant | C12065

De ABU/NBBU hebben per cao bepaald dat een inkomensgarantie voor arbeidsmigranten geldt. De uitzendkracht die voor het eerst voor werk bij die uitzendonderneming naar Nederland komt en door die uitzendonderneming of in opdracht van die uitzendonderneming door een derde buiten Nederland wordt geworven, heeft gedurende de eerste twee maanden ten minste recht op een bedrag ter hoogte van het voltijdsminimum (jeugd)loon, ongeacht de contractduur en het aantal gewerkte uren (‘de inkomensgarantie’). Dit wordt nu als volgt ondersteund in MSF (zie feature C13248 voor de Planning applicatie):

Op niveau van de resource kan worden geregistreerd dat iemand binnen de uitzendonderneming onder de criteria voor een inkomensgarantie voor een arbeidsmigrant valt en in welke periode. Zie hiervoor de nieuwe 'Arbeidsmigrant' lintknop in de lijst en op de kaart van de resources. Een einddatum is optioneel voor het geval een zgn. kortdurend project is overeengekomen. Ook is er de mogelijkheid om aan te geven dat de inkomensgarantie voor iemand vervalt vanwege bijvoorbeeld disfunctioneren of verwijtbaar handelen.

Een nieuw INKGAR_LOON looncomponent voor het uitbetaald loon kan worden ingericht (grondslaggroep en looncomponentenset) en die zal alleen worden berekend als inkomensgarantie arbeidsmigrant van toepassing is. Het Aantal en Grondslag aantal worden automatisch gevuld met de verloonde uren.

In de Loonberekeningen lijst is een nieuw 'Inkomensgarantie arbeidsmigranten' rapport beschikbaar dat alleen voor weekverloning is bedoeld en per week kan worden aangeroepen. Het toont voor deze werknemers het voltijds minimumloon, wat het daadwerkelijk uitbetaalde loon was (o.b.v. het INKGAR_LOON looncomponent) en het verschil daartussen. Dit wordt óf als tussenstand getoond óf als compensatievoorstel. 

Het fulltime wettelijk minimumloon (WML) wordt berekend als de som van het wml per week x het aantal volle weken (niet per se kalenderweken) binnen de 2-maanden-periode, geteld vanaf de Begindatum inkomensgarantie, en het wml per dag x het aantal resterende dagen in de laatste loonperiode van een week (met een maximum van 5 dagen). Het WML voor een zgn. kortdurend project wordt hetzelfde berekend, maar dan tot en met de opgegeven einddatum.

Het advies is om uitbetaling van reserveringen te laten plaatsvinden binnen de peilperiode voor de inkomensgarantie; anders worden de saldi niet meegeteld bij het uitbetaald loon en worden ze mogelijk als gemist minimumloon meegerekend in de compensatie.

De nieuwe INKGAR_LOON looncomponent moet nog wel worden aangemaakt d.m.v. de 'Data initialiseren' lintknop in de Mysolution loonmodule-instellingen.

ABU/NBBU: inkomensgarantie arbeidsmigrant in planning | C13248

Volgens de ABU/NBBU cao hebben arbeidsmigranten recht op een inkomensgarantie van tenminste 2 maanden fulltime wettelijk minimumloon (WML). Het is daarom belangrijk om in de planning inzichtelijk te maken wie dat betreft in welke periode. Daarbij is ook direct inzicht in een eventuele achterstand van het reeds uitbetaalde loon t.o.v. het minimumloon van belang.

Zie eerst feature C12065 voor de nieuw geïntroduceerde functionaliteit in MSF. In de planning is de volgende nieuwe functionaliteit geïntroduceerd:

In de Resources lijst wordt de periode van inkomensgarantie van een resource gevisualiseerd d.m.v. een okergele balk. Ook kunnen de resources worden gefilterd d.m.v. een nieuwe 'Inkomensgarantie arbeidsmigrant' filterknop.

Er zijn ook 2 nieuwe velden toegevoegd aan de Resources lijst in de planning, namelijk:

  • 'Urentekort op inkomensgarantie arbeidsmigrant': dit is een indicatie van een evt. achterstand van het uitbetaald loon op het WML (tussenstand), omgerekend naar een tekort in gewerkte uren o.b.v. het uurloon. Dit kan periodiek worden berekend en weggeschreven in de 'Rapportage contractgegevens' tabel (d.m.v. het rapport 11096120) in het nieuwe 'Urentekort op inkomensgarantie' veld.
  • 'Urentekort op inkomensgarantie arbeidsmigrant berekend op': dit geeft de datum aan waarop de 'Rapportage contractgegevens' tabel voor het laatst is bijgewerkt. Op dat moment is namelijk ook automatisch het verschil tussen het WML en de gedane loonbetalingen berekend o.b.v. de laatst verstreken loonperiode.


In sommige landen is IBAN onbekend. Resources afkomstig uit deze landen hebben wel een bankrekeningnummer. Vanuit de Resource betalingsgegevens kon alleen een IBAN gevuld/aangemaakt worden. Maar het is nu ook mogelijk om in de Resource betalingsgegevens een buitenlandse bankrekening te vullen. Behalve een bankrekeningnummer is voor de zogenaamde wereldbetaling dan ook de naam, plaats, het land en de BIC-code van de betreffende bank verplicht om op te geven.

Deze informatie wordt automatisch overgenomen op een Bankrekening leverancier na aanmaak van een actief te verlonen contract. Daarbij wordt ook op de bijhorende leverancier automatisch een transactiewijze voor niet-SEPA-betalingen bepaald o.b.v. het leverancierssjabloon dat is ingesteld op de standaard Resourcegroep.

Ook de import van resource betalingsgegevens is uitgebreid. Hierdoor is de volgorde van velden in de import template gewijzigd, zodat u een bestaande template dient te vervangen. U kunt deze opnieuw genereren d.m.v. 'Excel import template genereren o.b.v. XMLport' voor XMLport 11096689.

Op de Resource kaart is een nieuw 'Bankrekeningnr. betalingsgegevens.' veld beschikbaar, waarin een eventueel opgegeven Bankrekeningnummer wordt getoond en waarop kan worden doorgeklikt naar de Resource betalingsgegevens.
In documenten voor resource, contract, arbeidsomvang en projectresource wordt het 'IBAN_ResourcePaymentInfo' veld ook met een bankrekeningnr. gevuld als het geen IBAN betreft. Hetzelfde geldt voor de loonstrook en het IBAN_FlexSalaryPaymentLine veld.

Het bankrekeningnr. leverancier wordt automatisch verwijderd door het opschoonrapport van de Bewaartermijnen functionaliteit als de Resource betalingsgegevens worden opgeruimd.

Tot op heden werd de verlofstand per resource berekend in een tijdelijke tabel. Hierdoor was het niet mogelijk om op deze gegevens te rapporteren. Met dit bouwpunt is het mogelijk gemaakt om de verlofstanden te berekenen en op te slaan in tabellen, zodat hierop gerapporteerd kan worden.

Middels taakwachtrijapport 11269504 'MYS Leave Balance Update JQ' kan de verlofstand periodiek berekend en opgeslagen worden in de tabellen 11269485 Leave Balance en 11269486 Leave Balance Detail Year. In de aanroeppagina van het rapport kan gefilterd worden op velden van de resource en urenstaat. Bijvoorbeeld, om alleen de verlofstanden te berekenen voor resources met een werkende status en urenstaten met een begindatum > 6 maanden in het verleden.

Ook is er een OData API pagina aangemaakt waarmee de data opgehaald kan worden, welke als volgt aangeroepen kan worden:
http://[url]/api/mysolution/app/v3.0/leaveBalances?Company=900 Centraal bedrijf&$filter=resourceNo eq '00028' &$expand=leaveBalanceDetailsPerYear

In de e-mail, sms en WhatsApp-instellingen was het al mogelijk om een e-mailsjabloon voor een bedrijfshandtekening in te richten. In geval van een leeg conceptbericht werd volgens dit sjabloon een handtekening onder het bericht gezet (met gegevens van bedrijf, medewerker en vestiging). Maar in geval van e-mailberichten mét sjabloon dient de handtekening in het sjabloon zelf geconfigureerd te worden. Dit vraagt veel beheer, en daarnaast zijn in de meeste sjablonen niet alle tags voor bedrijfsgegevens, medewerker en vestiging beschikbaar.

Daarom is met deze feature op het e-mailsjabloon een extra instelling toegevoegd: Bedrijfshandtekening invoegen. Op de pagina 'Een e-mail opstellen' wordt na het genereren van de inhoud volgens het geselecteerde sjabloon ook de ingestelde bedrijfshandtekening onderaan het bericht toegevoegd.

In de accordering van de gerealiseerde planning op de klantportal ziet een contactpersoon goed te keuren plantaken voor het project waar hij of zij geautoriseerd toe is volgens de gedefinieerde rol in de web-instellingen. Dit betekent dat een contactpersoon alle plantaken van zo'n project kan goedkeuren, mits hij/zij over de rol op projectniveau beschikt. Hierbij werd er geen rekening gehouden met eventuele autorisatie op niveau van planningstaak.

Met dit bouwpunt wordt voortaan ook rekening gehouden met autorisatie op niveau van planningstaak, indien aanwezig. In de bepaling welke plantaken goedgekeurd moeten worden door de contactpersoon, is de volgende logica toegevoegd:

  • Is de contactpersoon geautoriseerd tot het project met de accorderingsrol voor de planning?
  • Is er op de planningtaak autorisatie m.b.t. wijzigrechten vastgelegd?
  • Zo ja, dan moet betreffende contactpersoon op betreffende datum beschikken over deze wijzigrechten om de planningtaak te mogen accorderen.
  • Zo nee, dan kunnen alle contactpersonen die via project geautoriseerd zijn de planningtaak accorderen (huidige werking).

In de modelleerbare actie aan tabel Hour Line Detail de functie Approve Hours toegevoegd, waarmee urenregeldetails goedgekeurd kan worden. Ten behoeve van performanceredenen is het niet mogelijk om deze functie te gebruiken met een triggeractie; de modelleerbare actie dient dus vanuit de taakwachtrij uitgevoerd te worden (rapport 11096499).

Een scenario om deze functie te gebruiken is om een set aan urenregels goed te keuren, welke vanuit een automatisme zijn ontstaan. Bijvoorbeeld bij gebruik van een registratiewerksoort voor een declaratie, welke middels een automatisme wordt uitgesplitst naar werksoorten voor het onbelaste en belaste deel (3 urenregels in totaal). In dat geval hoeft alleen de hoofdregel handmatig goedgekeurd te worden (registratiewerksoort), waarna de modelleerbare actie de overige 2 regels automatisch kan goedkeuren.

Op kaart van de verzuimregistratie is een berekend veld 'Aantal dagen' aanwezig. Deze berekende 'Aantal dagen' is hierbij ook als functie in de modelleerbare actie toegevoegd, voor gebruik bij tabel 11076211 MYS Absence.

Tot op heden werd in de Agenda tegel op het dashboard een enkele eerstvolgende geplande taak getoond, en na een aantal seconden werd de volgende taak getoond.

Met dit bouwpunt is de lay-out van de Agenda tegel geoptimaliseerd, door voortaan meerdere geplande taken tegelijk te tonen (1 - 4, afhankelijk van tegelgrootte) i.p.v. taak voor taak.

Daarnaast wordt bij de geplande taken ook de afstand getoond; dit werd al bij de marktplaatsopties weergegeven.

In de planning wordt bij de ingeplande resources middels een 'megafoon' icoon aangegeven dat betreffende ingeplande resource een oproepkracht betreft. Hiermee kan de planner snel zien dat het om een oproepkracht gaat en rekening houden met de wet- en regelgeving daaromtrent.

Op de klantportal is de planning ook middels een agenda inzichtbaar. Hier ziet een opdrachtgever welke resources ingepland zijn. In deze planning wordt voortaan ook het 'megafoon' icoon getoond, inclusief achterliggende logica die ook in de Mysolution Planning zit om te bepalen dat het om een oproepkracht gaat en wijzigingen in de planning consequenties heeft.

Bij het aanbieden van een dienst in de planning op marktplaats kan nu de meest gewenste groep resources eerder de gelegenheid worden geboden om in te tekenen dan andere groepen/de rest. Daarvoor kunnen per dienst één of meer doelgroepen worden ingesteld en per doelgroep het publicatiemoment. Een doelgroep kan ook worden gedefinieerd d.m.v. opgave van een planningpool, maar dat is niet verplicht.

Hiertoe kan bij het Bewerken van een dienst nu een groep worden ingesteld met optionele opgave van een pool, gewenste beperking tot klantvoorkeur of gewenste beperking tot taakkenmerken of een combinatie daarvan. Voor deze groep kan worden ingesteld hoeveel dagen voor aanvang dienst deze op de marktplaats wordt gepubliceerd (daarbij betekent waarde 0 juist onbeperkt). Vervolgens kunnen nog meerdere groepen op dezelfde wijze worden ingesteld (mits de combinatie van parameters maar uniek is).

Juni Mysolution Release Notes

Release datums:

MSF | Cloud

  • De MSF release in de testomgeving is reeds beschikbaar.
    • Vanaf 6 juni verwachten wij de hotfix 21.03.001 met de ABU/NBBU cao wijziging beschikbaar te hebben in de testomgeving.
  • De MSF release in de productieomgeving is beschikbaar in de week van 19 juni. *

* Je ontvangt een e-mail zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.

MSF | On-Premise
  • Deze release wordt uitgeleverd in de download van de september release 2023.

Binnen Mysolution is functionaliteit toegevoegd ten behoeve van margefacturatie voor verkoop, om zo beter de dienstverlening aan zzp'ers te kunnen faciliteren door diens facturen aan te maken en te versturen. En als vergoeding voor deze dienstverlening kan er, naast de urenfactuur, een margefactuur aan de zzp'er en/of eindklant verstuurd worden, waarbij de marge als vast bedrag of factor per gewerkt uur kan worden vastgelegd. Hiertoe zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:
  • Om de marge te verrekenen met een verkoopfactuur richting de zzp'er, kan vanuit de resource een contact en klant worden aangemaakt. Op de resourcekaart zijn acties toegevoegd: Contact aanmaken, Contact koppelen, Contact openen en Koppeling met contact verwijderen. Het aangemaakte contact krijgt als nummer het resourcenr. toegewezen, gevolgd door 'Achterloopcode contact' uit de resource-instellingen (standaard achterloopcode is .ZZP, dus contactnr. wordt opgebouwd als: R00001.ZZP).
  • Vanuit het contact, project en projectresource is een lintknop Marge-afspraken beschikbaar, waarmee zowel marge-afspraken voor verkoop als inkoop (indien van toepassing) kan worden vastgelegd. De te verrekenen marge kan per werksoort met een factor of vast bedrag per gewerkt uur kan worden vastgelegd. Als Te factureren contact in de marge-afspraak voor verkoop kan de eindklant, zzp'er (freelance contact), broker of intermediair worden geselecteerd.
  • Bij het boeken van uren wordt gekeken of voor betreffende werksoort en projectresource een marge-afspraak is vastgelegd, en zo ja: dan wordt er een margepost aangemaakt. Nadat de margeposten aangemaakt zijn, is het optioneel mogelijk om de geboekte urenstaat te journaliseren en daarbij een voorcalculatorische boeking van de margeposten te maken.
  • Middels een proces voor het genereren van margefacturen worden de margeposten op aparte verkoopfacturen t.b.v. marge verzameld, waarbij alle openstaande margeposten op één factuur richting betreffende factuurklant worden gezet.
  • In de factuurinstellingen is een afwijkende instelling mogelijk t.b.v. de margefacturatie voor verkoop: Standaard margefactuurlay-out, Productboekingsgroep en Btw-productboekingsgroep.
  • Op het klantsjabloon is het mogelijk om de Margefactuurlay-out, Margetransactiewijze en Margebetalingsconditie vast te leggen en deze te kopiëren naar de gelijknamige velden op de klant.
  • De volgende rapporten zijn toegevoegd om processen vanuit de taakwachtrij uit te voeren:
    Met rapport 11096202 'Margeposten boeken naar grootboek' wordt de marge voorcalculatorisch geboekt.
    Met rapport 11096201 'Genereer margeverkoopfacturen - DateFormula' kan men met datumformules in de aanvraagpagina verkoopfacturen laten genereren.
    Met rapport 11096200 'Genereer margeverkoopfacturen - DateFormula' kan men verkoopfacturen laten genereren.


In deze release zijn een aantal features opgepakt ter verbetering van de portal. Dit zijn de volgende punten:

  • C12953 - Zoekfunctie op portal
    Op de portal is een zoek icoon toegevoegd wat een zoekpagina opent. In de zoekpagina kunnen (instelbaar) meest voorkomende pagina's/zoekacties worden getoond. In de controllerinstantie kunnen sleutelwoorden per taal woorden gedefinieerd die gebruikt kunnen worden voor de zoekpagina. 

  • C12619 - Registratiesets voor persoonlijke gegevens op Mijn account pagina
    In de Mijn account pagina is het nu mogelijk gemaakt om een registratieset voor resource/contact toe te voegen aan deze accountpagina. Hierdoor kan een resource/contact de persoonlijke gegevens zelf wijzigen (incl. bankgegevens en adressen). Deze persoonlijke gegevens kunnen ook toegevoegd worden aan de onboarding wizard. Zie ook help voor meer informatie: https://help.mysolution.nl/bc21/html/web/N_11076534.htm#MyAccountPersonalInfoRegSet.

  • C13009 - Portal follow-up buttons projectresource
    Op de contactportal zijn de knoppen verlengen, wijzigen en beëindigen toegevoegd op projectresources voor beheerde resources als de projectresourcecontroller gebruikt wordt in de AlleBeheerdeResources scope. Daarnaast wordt dan ook eventueel in een factbox de contractgegevens getoond op de portal.

  • C12764 - Filteren op afstand t.b.v. marktplaats in agenda
    Met deze feature wordt het mogelijk gemaakt om op afstand te kunnen filteren op de marktplaatstaken in de agenda.
    Bovenin de agenda wordt een knop 'Afstand' getoond, met een aantal vaste opties: Alle, < 10 km, < 20 km, < 30 km, < 40 km, < 50 km, < 75 km, < 100 km.
    In de planningservice zit al caching van alle afstanden tussen de resourceadressen en de werkadressen, en deze wordt gebruikt voor de filtering op de portal.
    Daarnaast wordt voortaan ook bij elke marktplaatstaak de afstand in km getoond.
    Het gekozen afstandsfilter wordt opgeslagen in de browser, zodat in de volgende sessie direct de gewenste afstand wordt toegepast op de getoonde marktplaatstaken.

 


Het is in de planningapplicatie nu mogelijk om een autotoewijzing met status 'Actief' te wijzigen zonder de autokaart te hoeven openen. De TWK-functionaliteit van de verloning (= terugwerkende kracht) blijft ongewijzigd werken om een correcte verloning van de wijzigingen te garanderen.

Als op een autotoewijzing met status 'Actief' vanuit de planning een resource wordt gewijzigd, dan wordt ook de status automatisch teruggezet naar status 'Inactief', omdat dan de contractsituatie, het eventuele privégebruik en de eigen bijdrage op de toewijzingsregel door de administratie opnieuw moet worden beoordeeld/bepaald. Deze administrateur moet indien van toepassing de status daarna ook weer op 'Actief' instellen t.b.v. een correcte verloning.

Het onbedoeld verwijderen van een autotoewijzing met status 'Actief' wordt zo goed mogelijk voorkomen door altijd een waarschuwing te tonen (maar zonder dat deze eerst moet worden weggeklikt).

Op de dienst van een planningstaak is het nu mogelijk om 1 of meer pauzes met een start- en eindtijd in te voeren. Dit kan zowel in de Planning applicatie als ook in MSF als ook in het planningsoverzicht van de klantenpotal. Tot nu toe kon op de dienst namelijk alleen de duur van een pauze in minuten worden ingesteld. Hierdoor is het mogelijk om bij het genereren van urenstaten o.b.v. de gerealiseerde diensttijden via de urencalculator de exacte hoeveelheid gewerkte uren per urensoort te onderscheiden. Ook de import van de planningsvraag is uitgebreid met de mogelijkheid om pauzes inclusief een start- en eindtijd op te geven.

Mysolution April Release 2
MSF | Cloud
  • (in de week van) 27 maart | De MSF release is beschikbaar in de testomgeving.
  • 03 april | Gefaseerde livegang release vanaf deze datum.
MSF | On-Premise
  • Deze release wordt uitgeleverd in de download van de september release 2023.

 

Testomgevingen worden regelmatig bijgewerkt met een laatste kopie van de productieomgeving, zodat de testdata up-to-date blijft. Maar met zo’n kopie van de database worden ook alle omgevingsafhankelijke instellingen gekopieerd. Dit betekent dat in de testomgeving na de kopieslag alle productiegerelateerde instellingen handmatig moet worden gewijzigd, om te voorkomen dat het testen voor corrupte data zorgt in de productieomgeving (denk aan zaken als documentpaden en endpoints en credentials van koppelingen). Maar denk bijvoorbeeld ook aan de bedrijfsbadge in de bedrijfsgegevens.

  • Met dit bouwpunt is het mogelijk gemaakt om de omgevingsinstellingen voor de testomgevingen te beheren in de productieomgeving, om zo na de kopieslag eenvoudig de instellingen voor de betreffende testomgeving bij te werken.
  • De omgevingsinstellingen worden beheerd in de productieomgeving, omdat deze instellingen ook meegekopieerd worden naar de testomgeving.
  • Het bijwerken van de instellingen kan alleen uitgevoerd worden in een testomgeving.
  • In de omgevingsinstellingen kan per database en bedrijf de nieuwe waarde van een specifiek tabelveld worden ingesteld. Bij het invullen van de nieuwe waarde wordt al gecontroleerd of dit een toegestane waarde voor het betreffende veld is.
  • In het instellingsrecord is het ook mogelijk om een recordfilter vast te leggen, om zo meerdere records van een setup tabel bij te werken (zoals webdomeinen, externe arbosystemen of SETU addressering). Geen recordfilter betekent dat alle records worden bijgewerkt.
  • In het overzicht Omgevingsinstellingen beheren zijn de volgende acties beschikbaar:
    • Records verwerken: hiermee worden de instellingen voor de huidige testdatabase verwerkt. Nadat een setup record succesvol is verwerkt, wordt het veld ‘Verwerkt’ op Ja gezet. In geval van een foutmelding wordt deze getoond aan de gebruiker.
    • Records op verwerkt/niet verwerkt zetten: van geselecteerde records wordt het veld ‘Verwerkt’ op Ja of Nee gezet.
    • Kopieer instellingen van database: in geval van een nieuwe testdatabase kan hiermee de eerder gedefineerde instellingen voor een bestaande database worden overgenomen.
    • Anonimiseren testdata: hiermee wordt het bestaande rapport 11076435 ‘Anonymize Test Data’ uitgevoerd, om zo de data in de testomgeving te anonimiseren.

 

In geval de klant de uren invoert of de uren worden geïmporteerd, dan wordt doorgaans op het project het veld 'Web ureninvoer resource' op Nee gezet. Hierdoor worden de uren van dit project niet in de urenregistratie op de resourceportal getoond, en zo heeft een resource minder inzage in de uren van een bepaalde periode en is ook niet de cao-tekst beschikbaar vanuit de urenregistratie.

Om deze situatie te ondervangen, is er aan het veld 'Web ureninvoer resource' van de urencontrole en project een extra optie toegevoegd: Alleen lezen. Met deze optie worden de urenregels van zo'n project wél getoond in de urenregistratie van de resource, maar zijn de urenregels niet wijzigbaar.

Op deze manier heeft een resource beter inzicht over de uren in een bepaalde periode, en is de cao-tekst ook eenvoudig te benaderen.

Daarnaast zijn de volgende veldbenamingen op het project en urencontrole gewijzigd:

  • veld 'Web ureninvoer resource' is gewijzigd naar: 'Uren invoeren door resource'
  • veld 'Web ureninvoer klant is gewijzigd naar: 'Uren invoeren door klant'
  • veld 'Web urenaccordering' is gewijzigd naar: 'Uren goedkeuren'
  • veld 'Web declaratieaccordering' is gewijzigd naar: 'Declaraties goedkeuren'
  • veld 'Web gerealiseerde planning accorderen' is gewijzigd naar: 'Gerealiseerde planning goedkeuren'

 

De loonaangifte staat nooit stil. Ieder jaar wijzigen de specificaties van de Belastingdienst en onze software beweegt hierin mee. Mysolution streeft continu naar een stabiele en voorspelbare loonaangifte. De overgang van loon-in naar loon-over is hierin een belangrijke stap geweest. Een loonaangifte moet op zowel collectief als nominatief niveau altijd aansluiten met de loonberekeningen. Mocht dit onverhoopt toch niet het geval zijn, dan is het van belang dat je dit tijdig signaleert en dat je op eenvoudige wijze de oorzaak kunt achterhalen. Wij hebben daarom aan diverse features gewerkt die continu de aansluiting bewaken en hier ook inzicht in geven. Gezien het belang van deze features, ook met het oog op compliancy, worden deze via hotfixes uitgeleverd op alle ondersteunde versies van MSF.

  • C11232 - Loonaangifte controle aansluiting collectief-nominatief
  • C12863 - Aansluiting loonaangifte met verzamelloonstaat per resource
  • C12909 - Aansluiting resource per aangiftetijdvak

De webservice met Zorg en Zekerheid is vernieuwd. Deze bevat de volgende wijzigingen:

  • De berichten voor aan- en afmelding zijn gewijzigd. Aan- en afmelden zit voortaan niet meer in één bericht o.b.v. type mutatie (AAN of AFM), maar dit zijn aparte berichten (‘operaties’) geworden.
  • Wijziging aanmelding: E106 is verdwenen, een aantal namen zijn gewijzigd en er zijn twee velden van de resource toegevoegd: mobiel telefoonnr. en e-mailadres.
  • Wijziging afmelding: in de basis is dit hetzelfde bericht als ‘Aanmelden’, inclusief meesturen begindatum en relatiegegevens. De toevoeging van de ‘reden beëindiging’ is nieuw, met opties: Einde dienstverband of Overleden (o.b.v. Resourcestatus overlijden in Statusinstellingen).
  • Inhoudelijke terugkoppeling: via een pull mechanisme kan de status van een aan- of afmelding worden opgevraagd, o.b.v. sleutels ‘aangeleverde instantie’ en ‘aanleverende instantie id’. De teruggegeven informatie wordt weggeschreven in de velden ‘Status aanmelding’ en ‘Status afmelding’ van de resource zorgverzekeringen.

Op de verlofsoorten in Business Central is een veld 'Webicoon' toegevoegd, waarmee voor een verlofsoort een icoon uit de library van FontAwesome kan worden ingesteld voor weergave in de verlofpagina's op de portal (in lijn met werking van het instelbare icoon op de werksoort).

Middels conversie wordt er aan de volgende bestaande verlofsoorten een standaard icoon toegevoegd:

  • Vakantie: umbrella-beach
  • Zwangerschapsverlof / geboorteverlof: baby
  • Ouderschapsverlof: child-reaching
  • Bijzonder verlof: house-person-leave

Mysolution Februari Release 1

Productieomgeving MSF | Cloud
De MSF release in de productieomgeving is beschikbaar in de week van 13 maart.
 
MSF | On-Premise
De download van de MSF release is beschikbaar in de week van 20 februari.
 
Je ontvangt een e-mail zodra deze versie geïnstalleerd is op jouw omgeving.
 

 

In MSF hebben we al een interface met DataChecker. Deze interface wordt gebruikt om verschillende soorten ID-documenten te controleren, zoals een paspoort of rijbewijs, en stuurt het resultaat als gestructureerde gegevens terug naar MSF.

Met deze functie voegen we meer functionaliteit toe aan deze interface:

  • Secure Id Link: op de resource in MSF is het mogelijk om een Secure ID Link te versturen, zodat de resource zijn gegevens veilig kan delen met DataChecker. Hiervoor voegen we een Send Secure ID Link actie toe aan de resource lijst en kaart.
  • Document Exceptions: in de reeds bestaande functionaliteit om een retourbestand van DataChecker op te slaan als documentregel op de resource, wordt het mogelijk om uitzonderingen te definiëren zodat deze documenten niet bij alle resources (zoals externe resources) worden opgeslagen. In de Externe Datavalidatie Systemen Setup is de actie DataChecker: document uitzonderingen toegevoegd om een filter te definiëren op bronvelden. Bijvoorbeeld om resources met Resource Group = ZZP uit te sluiten.
  • Document Template Mapping: het is mogelijk gemaakt om meerdere DataChecker types te mappen naar één Mysolution document template. In de Setup Externe Datavalidatiesystemen is de actie om de template mapping te openen hernoemd van: DataChecker entries naar: DataChecker Template Mapping.


De StiPP-pensioenaangifte werkt vanaf 2023 conform de loon-over-systematiek (voorheen conform loon-in-systematiek). Dit betekent met name dat grondslagaantal en aanwas uit correctieberekeningen over een eerder aangiftetijdvak niet meer samen met grondslagaantal en aanwas van het actuele tijdvak wordt aangegeven, maar in een aparte regel van de aangifte worden verwerkt met vermelding van het periodenummer van het eerdere tijdvak. Voor iedere periode wordt altijd de laatste totaalstand aangegeven (ook als die 0 wordt), en dus geen verschilbedragen.


Voor werknemers voor wie de lage AWf-premie is toegepast met een gemiddeld aantal contractuele uren van minder dan 35 uren per week kan nu inzichtelijk worden gemaakt met hoeveel procent de totale contractuele uren door de totale verloonde uren zijn overschreden tot en met de laatste loonperiode met geboekte loonberekeningen. Hiervoor is in de loonberekeningenlijst een nieuw 'Controleer AWf 30% herziening' rapport beschikbaar gekomen. Op basis hiervan kan per werknemer worden bepaald of de herzieningsgrond o.b.v. de 30%-regel van toepassing is.

In dit rapport is ook een 'Maak nieuwe loonberekeningen' optie toegevoegd. Als deze is ingeschakeld zal het rapport voor een werknemer waarvoor herziening van toepassing is automatisch een AWF_HERZIEN loongegeven voor het betreffende jaar instellen. Als gevolg wordt een nieuwe TWK loonberekening klaargezet waardoor de AWf-premie door het jaar heen opnieuw berekend zal worden en waar nodig herzien. Na het opnieuw boeken van de loonberekeningen kan/zal de herziene AWf-premie worden verwerkt in de loonaangifte van december/periode 13 (waaronder correctieaangiftes voor eerdere tijdvakken) of als het loonjaar inmiddels is afgesloten in de correctieaangifte voorgaand jaar.

De grondslagaanwas en premie worden bij herziening in specifieke rubrieken voor 'AWf herzien' van de loonaangifte aangegeven.

Het is vanaf nu mogelijk om documenten toe te voegen aan een verlofregistratie. Hierbij zijn alle functionaliteiten die behoren bij documenten toegevoegd. Denk hierbij aan ondertekening en het koppelen van documenten vanaf de portal.

Toevoegen van UI caching voor de berekende lonen en tarieven die te zien zijn via de portalen en via de urenkaart, waarbij tot op heden deze tarieven elke keer allemaal weer uitgerekend werden. deze zal nu bij het berekenen het tarief voor die dag en doorsnijding opslaan en voortaan voor die dag ze uit de cache tonen.
Deze cache zal NIET gebruikt worden voor het daadwerkelijke boekingsproces, daarvoor is het te risicovol. maar voor de UI zal dit serieuze improvements geven. Staat default uit en is in te stellen in de tarieveninstellingen onder 'cache'.

In de huidige situatie moet er per taal een nieuw documentsjabloon aangemaakt worden, waardoor er bij gebruik van meerdere talen uit een lange lijst met documentsjablonen gekozen moet worden. Middels dit bouwpunt wordt er inhoud per taal aan het documentsjabloon toegevoegd, waarmee er per taal een andere rapportlay-out ingesteld kan worden. Zodoende kan het aantal documentsjabonen verminderd worden, wat het beheer en de keuze in documentsjablonen makkelijker maakt.

Hiertoe zijn de volgende aanpassingen gedaan:

  • Op het documentsjabloon is een instelling 'Gebruik taal van' toegevoegd, met opties: <leeg> (standaard), Resource of Contact. Dit is voor gebruik van documenten op projectresource en auto, om aan te sturen of het document de taal van resource of contact moet gebruiken.
  • De instellingen m.b.t. rapportlay-out en bestandsnaam zijn verplaatst naar een nieuwe 'Inhoud per taal' tabel, waar per 'Taal ontvanger' een andere rapportlay-out kan worden ingesteld.
  • In de inhoud per taal is ook een instelling 'Gebruik bij geen taalmatch' toegevoegd. Het huidige rapportlay-out van het sjabloon wordt naar de inhoud per taal geconverteerd en op 'Gebruik bij geen taalmatch' = Ja gezet, zodat de huidige werking gewaarborgd blijft.
  • Het bestaande veld 'Taalcode' op het documentsjabloon werd gebruikt als rapporttaal t.b.v. formattering van bijv. datums. Dit veld is ook verplaatst naar de Inhoud per taal, en hernoemd naar 'Rapporttaal'. De waarde van 'Taalcode' in het documentsjabloon wordt geconverteerd naar zowel 'Taal ontvanger' als 'Rapporttaal' in de Inhoud per taal.
  • Door het toevoegen van rapportlay-outs in de Inhoud per taal kan de functionaliteit gefaseerd in gebruik worden genomen, door na het toevoegen van de rapportlay-out daarmee het oude documentsjabloon voor die taal op inactief te zetten.

Het is vanaf nu mogelijk om documenten toe te voegen aan een verlofregistratie. Hierbij zijn alle functionaliteiten die behoren bij documenten toegevoegd. Denk hierbij aan ondertekening en het koppelen van documenten vanaf de portal.

Bekijk het gehele MSF feature overzicht van 2022

Bekijk 2022 MSF Features >