Wij ontwikkelen continu nieuwe features in MSR.
Hier vind je alle informatie en video's rondom de vijf releases in 2023.
Niets meer missen?
Meld je aan voor de Feature Update Mailings >
*De livegang van de release zal plaats vinden in 3 fases. Neem contact op met je Customer Success Manager om te controleren in welke fase jouw organisatie valt. Je ontvangt een pop-up bericht in MSR zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.
Setup
Om deze feature in gebruik te nemen, dien je een aantal stappen te ondernemen. Lees dit document met de instructie.
Categorie Cursus | Categoriefilter Kandidaat | Categoriefilter Portalcontroller | Resultaat |
gevuld | leeg | leeg | Omdat op kandidaat en portalcontroller geen filters staan ingesteld, is de cursus voor iedere kandidaat zichtbaar. |
gevuld | gevuld | leeg | Kandidaat ziet alle categorieën en alleen voor de categorieën waar de kandidaat een filter voor heeft, ziet de kandidaat betreffende cursussen. Alle andere cursussen worden niet getoond. |
gevuld | gevuld | gevuld | Kandidaat ziet op betreffende portal menu-item alleen de ingestelde categorieën en alleen voor de categorieën waar de kandidaat een filter voor heeft ziet de kandidaat betreffende cursussen. Alle andere categorieën en cursussen worden niet getoond. |
leeg | gevuld | gevuld | Kandidaat ziet op betreffende portal menu-item alleen de ingestelde categorieën en ziet alleen de cursussen waar de kandidaat een categoriefilter voor heeft. Alle andere cursussen worden niet getoond. |
leeg | leeg | gevuld | Kandidaat ziet op betreffende portal menu-item alleen de ingestelde categorieën en alle bijbehorende cursussen van die categorie. Alle andere categorieën worden niet getoond. |
leeg | leeg | leeg | Kandidaat ziet alle gepubliceerde cursussen. |
We hebben meerdere componenten beschikbaar gemaakt om op te nemen in flows en de Experience Cloud
Get Collection of Accounts. Dit APEX component is beschikbaar om van een bepaald account de account hiërarchie op te halen en deze in een collectie variabelen te plaatsten. Hierbij zijn twee parameters verplicht: 'Account Id' en 'Only current and Child Accounts'. Met de waarde True worden alleen de accounts en onderliggende accounts opgehaald, met False de volledige structuur, inclusief bovenliggende accounts met mogelijk ook weer subaccounts vertakkingen.
Checklist
Je kunt nu de checklist ook tonen in een schermflow, om eenvoudig documenten toe te voegen vanuit een geautomatiseerd proces. Sleep daarvoor het component Checklist naar een scherm. Je hebt één parameter recordId, hiermee kun je het id van een Persoon, Plaatsing, Arbeidscontract of Sollicitatie meegeven om daarmee de bestaande checklist op te halen en nieuwe documenten toe te voegen aan de checklist.
Navigeren naar aangemaakt record
Indien er in een schermflow een record wordt aangemaakt, kun je een component opnemen om direct naar dit aangemaakte record te navigeren. Elk record aanmaak component wijst automatisch een recordId variabele toe, je kunt deze eventueel ook zelf instellen. Plaats vervolgens het NavigateToRecord component op het canvase, en specificeer de volgende parameters:
Om gebruik te maken van deze functionaliteit, dien je de machtigingen voor het object sollicitatie uit te breiden met rechten op dit nieuwe veld en moet dit veld worden opgenomen in de relevante paginalay-outs.
In een eerdere release hebben we de BCContractBatch geïntroduceerd. Dit is een batch die verschillende gegevens ophaalt uit MSF, zoals fasetellingen en pensioeninformatie. In deze nieuwe feature zijn er een aantal velden toegevoegd voor de import. Het betreft de volgende velden:
Mocht dat nog niet gedaan zijn, kun je deze als geplande Apex taak instellen via de Setup, Apex-klassen, Apex plannen.
In deze functie is een nieuwe mogelijkheid toegevoegd om adressen te formatteren tijdens de synchronisatie naar MSF. In sommige gevallen ontstonden er problemen met straatnamen zoals bijvoorbeeld 'Voorbeeldstraat 110 12'.
In eerste instantie werd dit op de volgende manier geformatteerd:
Door nu zelf een toevoeging te doen met een middenstreep ('-') of een backslash ('/') is het nu mogelijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen het huisnummer en de toevoeging.
Met het bovenstaande voorbeeld: "Voorbeeldstraat 110-12" (of "Voorbeeldstraat 110/12") wordt dit nu als volgt gesynchroniseerd:
Dit verbetert de nauwkeurigheid van het adresformatteringsproces en voorkomt verwarring bij dergelijke adressen.
In deze feature is het object 'kostenplaatsautorisaties' toegevoegd, dat gerelateerd is aan het object 'plaatsing'. Binnen dit object is het nu mogelijk om de kostenplaatsautorisaties op kandidaat niveau te bekijken, in tegenstelling tot de kostenplaatsautorisaties op projectniveau, waar je alle autorisaties op projectniveau ziet.
Je kunt de gerelateerde lijst voor de kostenplaatsautorisaties toevoegen via de paginalay-out. Hierdoor wordt het eenvoudiger om inzicht te krijgen in de kostenplaatsautorisaties op kandidaat niveau en deze efficiënt te beheren.
*De livegang van de release zal plaats vinden in 3 fases. Neem contact op met je Customer Success Manager om te controleren in welke fase jouw organisatie valt. Je ontvangt een pop-up bericht in MSR zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.
Met de 2023-04 release rollen we ook een nieuwe NIXZ Plugin uit. Deze gaat op termijn de huidige Mysolution SimpleRecruiter plugin vervangen. Die zal tot het eind van dit jaar beschikbaar zijn in de Chrome Web Store en zal daarna worden teruggetrokken.
Installatie
Om gebruik te maken van de nieuwe plugin, dien je de volgende stappen te doorlopen:
Vanaf dat moment is de oude plugin niet meer actief en kun je de nieuwe gaan gebruiken.
Werking
Zodra je in LinkedIn een profiel pagina opent, zie je dat de plugin actief wordt:
Volg de stappen in de plugin:
Nu je bent ingelogd, krijg je de mogelijkheid om nieuwe kandidaten toe te voegen of bestaande kandidaten te updaten met het meest recente CV. Je zult zien dat de plugin automatisch wordt dichtgeklapt op pagina's die niet relevant zijn. Zodra je op een profiel-pagina bent, wordt deze weer actief.
Er is een nieuwe beheerde verbonden app (Set-up, Appbeheer) MSF__Portal toegevoegd aan de release. Deze zal in de toekomst worden gebruikt om automatisch functionaliteiten te kunnen uitrollen in elke omgeving.
Het is nu mogelijk om werksoorten op de verschillende niveaus (Account, Project en Plaatsing) centraal beheerd aan te sturen vanuit Mysolution Recruitment (MSR) naar Mysolution Flex (MSF). Met deze nieuwe werkwijze worden de werksoorten altijd centraal beheerd en aangemaakt in MSF.
Doordat de werksoorten centraal beheerd worden aangemaakt vanuit de niveaus Account en Project worden deze automatisch doorgevoerd op de lagere niveaus in MSF. Hierbij kun je bijvoorbeeld de percentages tijd-gefaseerd vastleggen door meerdere regels voor een werksoort op te nemen met verschillende begin- en einddata. Een centraal beheerde werksoort kan op een lager niveau niet worden aangepast.
De benodigde werksoorten moeten worden aangemaakt in het object "Werksoorten" en daarbij is het cruciaal om de werksoort met het juiste type te registreren en ervoor te zorgen dat de werksoortcode overeenkomt met die in MSF. Na deze registratie zijn de werksoorten gereed voor gebruik. Bovendien biedt de werksoort al enkele mogelijkheden om vaste waardes (Bijv. Percentages/automatismen) vast te leggen, die automatisch worden opgehaald zodra de werksoort wordt gebruikt op een van de verschillende niveaus in MSR.
Omdat de werksoorten altijd centraal beheerd worden aangemaakt in MSF, begrijpen we dat gebruikers ook de behoefte hebben om bepaalde werksoorten uit te sluiten. Daarom hebben we deze functionaliteit ook op het laagste niveau (Plaatsing) in MSR geïmplementeerd, waardoor gebruikers controle hebben over welke Centraal Beheerde werksoorten wel of niet worden toegepast.
In de berekende werksoorten kunnen de Centraal beheerde werksoorten uitgesloten worden.
De uitsluitingen kunnen achteraf ook nog verwijderd worden. Hiervoor is de nieuwe gerelateerde lijst “Werksoortuitsluitingen” toegevoegd aan het object plaatsing.
Set up
Lonen en Tarieven/ Vergoedingen
Om gebruik te kunnen maken van de lonen en tarieven en de vergoedingen dien je de componenten toe te voegen via de optie “pagina bewerken”. Onderstaand is te zien welke componenten hiervoor benodigd zijn.
Account:
Project:
Plaatsing:
In de aangepaste instellingen onder de software-aanpassingen dient de instelling 'Odata Sync Voor Loon en Tarief Plaatsing' aangezet te worden om gebruik te kunnen maken van deze componenten.
Berekende werksoorten op plaatsing
Voor de berekende werksoorten op plaatsing is er ook een component nodig. Ook dit component kan je toevoegen via 'Pagina bewerken':
Om dit component werkend te krijgen dient er ook weer in de aangepaste instelling een instelling aangezet te worden. Onder de aangepaste instellingen zijn de 'Plaatsing settings' te vinden. Hier kan je het vinkje aanzetten bij 'Bereken loon, tarief & kostprijs in MSF'.
Overige instellingen
Loon en tarief/Vergoedingen
Voor de velden zoals weergegeven in de componenten 'Loon en tarief' en 'Vergoedingen' is het alleen mogelijk om de bewerkingstoegang voor de profielen naar wens uit te schakelen. Dit kan worden bereikt door in de machtigingensets bij het object 'Tarieven' de bewerkingstoegang voor de betreffende velden te beperken.
Berekende werksoorten uitsluiten
Het is ook mogelijk om het uitsluiten van werksoorten te beperken per profiel. Wanneer een profiel geen toestemming zou moeten hebben om werksoorten uit te sluiten, dien je de 'Maak-rechten' uit te schakelen.
De proforma loonberekening is uitgebreid. Het is nu mogelijk om de reserveringsgroep op te nemen in de proforma loonberekening. De proforma loonberekening houdt hierbij rekening met de reserveringsgroep die gekoppeld is aan het project gerelateerd aan de plaatsing. Bovendien worden de functie en vergoedingen van de plaatsing opgenomen in de proforma loonberekening.
Tot slot is het mogelijk gemaakt om de proforma loonberekening uit te voeren vanuit een flow met behulp van het NavProformaSalaryCalculator component.
Je kunt nu sneller en gemakkelijker een loonregel aanmaken voor het contract. Er is een nieuwe knop toegevoegd met de tekst "Maak een loonregel" op het object Arbeidscontract. Als je hierop klikt, kom je direct bij de stap "Loonconfiguratie" in de contractwizard terecht.
Daarnaast wordt het loon nu ook opgeslagen in de loonregel wanneer je gebruikmaakt van het CAO-loon. Dit gebeurde voorheen niet. Om het geheel compleet te maken, is er ook een globale actie toegevoegd. Hiermee kun je één of twee keer per jaar de lonen vernieuwen, bijvoorbeeld na een periodieke verhoging in de CAO.
*De livegang van de release zal plaats vinden in 3 fases. Neem contact op met je Customer Success Manager om te controleren in welke fase jouw organisatie valt. Je ontvangt een pop-up bericht in MSR zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.
We hebben het in deze feature mogelijk gemaakt om een strenger wachtwoord beleid te activeren voor de kandidaat- en klantenportal. Dit wachtwoordbeleid wordt toegepast op alle portals die zijn geconfigureerd waarbij gebruikers authentiseren op basis van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het huidige wachtwoordbeleid dwingt minimaal 6 karakters af voor het wachtwoord. Met het uitgebreide wachtwoordbeleid worden de volgende voorwaarden aan een wachtwoord gesteld:
Set-up
Om het nieuwe wachtwoordbeleid te activeren moet je in de Setup, Aangepaste instellingen, Portalinstellingen een nieuw configuratie item aanmaken indien niet aanwezig. Indien deze al wel aanwezig is, moet je de optie 'Wachtwoordbeleid' activeren. Zodra dit gebeurd is zal het nieuwe wachtwoordbeleid van toepassing zijn.
Bestaande wachtwoorden kunnen gewoon gebruikt blijven worden. Op het moment dat die gewijzigd worden, moet het nieuwe wachtwoord voldoen aan het nieuwe wachtwoordbeleid.
Aan de Aangepaste instellingen is een nieuwe instelling 'Mysolution Service Connection Settings' toegevoegd. Deze zal in de toekomst nodig zijn om specifieke functies in MSR te activeren.
In de nieuwe ABU/NBBU cao per 1-7-2023 is gewijzigd dat de uitzendovereenkomst met uitzendbeding niet meer automatisch eindigt bij ziekte. In MSR is de plaatsing ook wel de eigenlijke uitzendovereenkomst (per inlener). Daarmee zal in de praktijk de plaatsing vaker moeten doorlopen tot de overeengekomen einddatum. En voortaan zal ook in geval van uitzendbeding alle opvolgende uitzendovereenkomsten bij dezelfde inlener voor een duur van tenminste 4 weken moeten zijn aangegaan.
*De livegang van de release zal plaats vinden in 3 fases. Neem contact op met je Customer Success Manager om te controleren in welke fase jouw organisatie valt. Je ontvangt een pop-up bericht in MSR zodra de nieuwe release geïnstalleerd is op jouw omgeving.
De overige velden van de vacature worden in Broadbean handmatig aangevuld.
Voor de aanpasbare titel kun je in het Documentsoort in het veld 'Alternatieve E-mail' een API veldnaam van het object opnemen om deze in plaats van het dossiernummer op te nemen in de titel. Voorbeeld is Name. Hiervoor dien je in de machtigingenset op het object Documentsoort de bewerkingstoegang op het veld Alternative E-mail Title in te stellen. Daarnaast dien je dit veld toe te voegen aan de paginalay-out van het object Documentsoort.
In deze release hebben we een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het gebruik van Teams in Mysolution Recruitment. Het is nu al mogelijk om in verschillende objecten (vacature, project, plaatsing, etc.) aan te geven bij welk Team deze hoort. Iedere gebruiker kan gekoppeld worden aan één of meerdere Teams, zodat er gefilterd kan worden en duidelijk is of bijvoorbeeld een vacature binnen zijn/haar team valt.
Teamgroepen
Wanneer er binnen de applicatie een veelvoud aan Teams bestaan en gekoppeld zijn aan meerdere gebruikers, dan kan het beheer hiervan aanzienlijk zijn. Daarnaast kan ook het limiet bereikt worden van het aantal Teams dat gekoppeld kan worden aan een gebruiker. Om dit beheer makkelijker te maken en de mogelijkheid te hebben om meer Teams toe te voegen aan een gebruiker, introduceren we een Teamgroep. Iedere Teamgroep kan één of meerdere Teams bevatten. De Teamgroepen kunnen dan worden toegewezen aan één of meerdere gebruikers via het Gebruikersteams object, waardoor deze gebruiker automatisch alle Teams van die Teamgroep kan zien. Binnen verschillende objecten (vacature, project, plaatsing, etc.) kan dan worden gezien of deze aan zijn/haar teamgroep behoort met het veld 'Mijn teamgroep'. Op basis van dit veld, kan er gefilterd worden in bijvoorbeeld Workflowtegels. We ondersteunen hierbij 1 laag diep: alleen de Teams die aan die groepen hangen worden hiermee zichtbaar.
Tot op heden was het alleen mogelijk om de APEX-klassen ‘DeleteDocumentsBatchScheduler’ en ‘DeleteAnonymizedPersonsBatchScheduler’ handmatig aan te roepen. Dit zijn batches die in gebruik genomen kunnen worden bij het anonimiseringsproces binnen Mysolution Recruitment.
Het is nu mogelijk gemaakt om deze batchprocessen in te plannen via de Apex klassen en daarmee de batches periodiek uit te laten voeren. Ga hiervoor naar de Setup, Apex-klassen en kies voor de knop 'Apex plannen'. Bij taaknaam zoek je de betreffende klasse op en je geeft frequentie op.
Mocht je deze klasse niet kunnen vinden, kies er dan voor om linksboven in het overzicht van de APEX-klassen te kiezen voor 'Alle klassen compileren'.
Sommige snelle acties zijn vervangen door een nieuwe variant. Waar dat het geval is, is het label van de oude actie voorzien van "(Oud)". Gebruik je zo'n verouderde snelle actie in een paginalay-out, dan moet je deze vervangen door de nieuwe variant. Hieronder zie je een lijstje van de snelle acties waar dat voor geldt, met een korte beschrijving en op welk object ze worden gebruikt.
Op elk relevant object kun je de oude actie(s) verwijderen en de nieuwe toevoegen.
Hieronder een voorbeeld ter illustratie:
In deze release hebben we 2 features toegevoegd aan de manier waarop documenten gegenereerd worden in SharePoint.
Voor de Combi klanten is het nu ook mogelijk gemaakt om Teams en Teamgroepen vanuit MSF op te halen in een batch, in MSF staat dit ook wel bekend als vestigingen en vestigingsgroepen. Dit kan je doen door de nieuwe aangemaakte Apex-klassen uit te voeren.
Set up
Het uitvoeren van de verschillende batches kan je doen door ze te plannen. Via de Setup, Apex-klassen kan je kiezen voor de optie 'Plan Apex'. Vervolgens kan je aangeven wanneer de Apex klasse ingepland moet worden en hoe je dit periodiek terug wilt laten komen. Let wel op bij het plannen van deze specifieke batches. Je dient ze namelijk na elkaar in te plannen. Als eerste plan je de batch ‘BCRetrieveResponsibilityCentersBatch’ daarna volgt ‘BCRetrieveRespCenterGroupsBatch’. Dat ziet er als volgt uit:
Gebruiker synchroniseren
Tot slot kan je er nu ook voor kiezen om de gebruiker vanuit MSR naar MSF te synchroniseren. In MSF staat de gebruiker ook wel bekend als “medewerker”. Met de alias vanuit de gebruiker in MSR wordt er een medewerker aangemaakt in MSF op basis van deze unieke code.
Set up
Om gebruik te maken van deze feature dien je de volgende stappen uit te voeren:
Laat je dit veld leeg, worden er geen gebruikers gesynchroniseerd.
In een vorige release hebben we het mogelijk gemaakt om de kostenplaats autorisatie voor project vanuit MSR in te geven. Vanaf deze release is het ook mogelijk geworden om medewerkers te autoriseren voor specifieke kostenplaatsen op plaatsing, zodat deze in de urenportal alleen de toegewezen kostenplaatsen kunnen gebruiken.
Set up
Om hiervan gebruik te maken dien je in de paginalay-out van het object Plaatsing de gerelateerde lijst Kostenplaats Autorisatie toe.
Voor de Combi klanten is het momenteel al mogelijk om loongegevens te synchroniseren naar MSF met een loongegevensoortoptie. Echter het was het niet mogelijk om dezelfde loongegevenssoortoptie bij verschillende loongegevens in geven en te synchroniseren naar MSF. Sommige opties zijn namelijk getallen (bijv. 1, 2, 3). Dit kan verschillend zijn bij de verschillende soorten loongegevens.
Zo zie je bijvoorbeeld dat de omschrijving anders kan zijn bij eenzelfde soort optie (Optie 1).
Set up
Het is nu mogelijk gemaakt om vanuit MSR gelijke loongegevenssoortopties in MSF (voorbeeld hierboven) aan te kunnen sturen door de API-waarde te wijzigen in: Waarde__1. In de code betekent dit dat we de API-waarde van keuzewaarden onder loongegevens (loongegevenssoortopties) hebben gesplitst door '__' (dubbele underscore) en daarmee de laatste waarde gebruiken. Op deze manier is het mogelijk gemaakt om nog steeds alle relevante loongegevenssoortopties toe te voegen.
Voor onze combi klanten die zowel MSR als MSF gebruiken, werkt de connectie tussen beide applicaties op basis van het ‘Basic Authentication’ mechanisme. Met deze release gaan we de connectie methode uitbreiden naar Oauth 2.0, op basis van 'Service to Service Authentication'.
Service to Service Authentication
Deze authenticatie methode is gebaseerd op de ‘Client Credentials Oauth 2.0 flow’ welke Microsoft hanteert. Dit houdt in dat MSR (Salesforce) middels een clientId en clientsecret een aanroep doet richting een geconfigureerde App registratie in Azure en een token terug krijgt. Met deze token kan MSR met MSF op een veilige manier gegevens uitwisselen.
Set-up
Klanten die gebruik willen blijven maken van de 'Basic' Authentication, hoeven niets te doen. Maar als je gebruik wilt gaan maken van de 'Service to Service Authentication', dienen onderstaande stappen te doorlopen.
Vanaf nu worden de belangrijkste wijzigingen in de release ook direct in MSR getoond. Op de Hoofdpagina krijgen alle gebruikers, nadat de nieuwste release is geïnstalleerd, een pop-up in het scherm:
Je kunt direct doorklikken naar de Release notes op de website met daarin de volledige uitleg van alle nieuwe en opgeloste features. Je kunt door de pop-up scrollen om te zien welke features zijn toegevoegd in de nieuwe release. Ook zie je of er voor een feature een aanvullende tour beschikbaar is, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe de feature werkt. Zo hebben wij in deze release functionaliteit toegevoegd aan de vacature. Zodra je een vacaturekaart opent, wordt de tour gestart:
Deze 'Feature update' functionaliteit komt niet standaard beschikbaar in de sandbox, maar kun je wel activeren. Ga daarvoor in de sandbox naar de Setup, In-App begeleiding. Kies dan voor Instellingen en activeer de Gebruikersassistentie in sandboxorganisaties:
Deze instelling dient na het maken van een sandbox te worden geactiveerd. Je hoeft dit in de productieomgeving niet in te stellen.